Невиждан акт на жестокост шокира Франция през седмицата. След като нахлуха в зоопарк, бракониери застреляха и отрязаха рога на носорог. Това вероятно е първата подобна атака над консервиран носорог в Европа. През последните години избиването на носорозите в Африка е масово, а техните рога се продават нелегално основно в Азия, където хората вярват, че лекуват рак и редица други заболявания.

Носорогът е един от най-големите и мощни бозайници на планетата. Над него обаче, дебне заплаха от изчезване. Защото рогът му е толкова ценен, че мнозина са готови да убият за него.

Това е Чико. Той е един от двата носорога на Балканите. Неговият рог е символ на статус и богатство. Но за масовото избиване на животинския му вид има и друга причина - азиатски мит, че рогът е билка, която лекува всякакви състояния от махмурлук до рак, даже и обсебване от демон.

Елица Иванова - Българска фондация "Биоразнообразие": "Това е просто кератин. Нищо повече. Това са вашите нокти под формата на рог. Няма нищо специално в него. Той няма магически сили. Няма да ви възстанови по никакъв начин след тежко парти. Няма да ви излекува рака."

Въпреки, че рогът няма медицинска стойност, на черния пазар в страни като Китай и Виетнам цената му достига 60,000 долара на килограм. Това го прави по-скъп от златото и кокаина.

Елица Иванова - Българска фондация "Биоразнообразие": "Има два варианта - първият е да се убие животното и да се среже. Другият вариант е, който се е наблюдавал като бракониерски подход в един от националните паркове в Южна Африка, упоява се, дрогира се животното и се реже с резачка или трион."

Епицентърът на бракониерството на носорози е Южна Африка, където живее около 80% от популацията им. През 2016 г. ловът в страната леко е спаднал спрямо предишната. Въпреки това, бракониерите продължават да убиват средно по два-три носорога на ден. За сравнение, за цялата 2007 броят на загиналите носорози е 13.

Радко Сертов - главен куратор на софийския зоопарк: "Зоопарковете са местата, където не само носорози, но и много застрашени видове се опазват. В Африка той е подложен на масово унищожение и независимо от мерките, които се взимат, за съжаление, продължават да се извършват тези престъпления."

Застрашеният статут на носорозите допълнително вдига цената и търсенето на рогата им. Някои вярват, че легализирането на търговията с тях може да реши кризата. Други планират да подбият черния пазар, като произвеждат фалшиви рога с триизмерни принтери и ги продават евтино. Според експертите, истинското спасение може би ще дойде, когато обществото спре да вярва на легенди.

© БТА