НОВИНИ

Бракониерски войни: Защо рогът на носорога струва повече от златото и кокаина

Невиждан акт на жестокост шокира Франция през седмицата. След като нахлуха в зоопарк, бракониери застреляха и отрязаха рога на носорог. Това вероятно е първата подобна атака над консервиран носорог в Европа. През последните години избиването на носорозите в Африка е масово, а техните рога се продават нелегално основно в Азия, където хората вярват, че лекуват рак и редица други заболявания.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:38, 11.03.2017
10876
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Носорогът е един от най-големите и мощни бозайници на планетата. Над него обаче, дебне заплаха от изчезване. Защото рогът му е толкова ценен, че мнозина са готови да убият за него.

Това е Чико. Той е един от двата носорога на Балканите. Неговият рог е символ на статус и богатство. Но за масовото избиване на животинския му вид има и друга причина - азиатски мит, че рогът е билка, която лекува всякакви състояния от махмурлук до рак, даже и обсебване от демон.

Елица Иванова - Българска фондация "Биоразнообразие": "Това е просто кератин. Нищо повече. Това са вашите нокти под формата на рог. Няма нищо специално в него. Той няма магически сили. Няма да ви възстанови по никакъв начин след тежко парти. Няма да ви излекува рака."

Въпреки, че рогът няма медицинска стойност, на черния пазар в страни като Китай и Виетнам цената му достига 60,000 долара на килограм. Това го прави по-скъп от златото и кокаина.

Елица Иванова - Българска фондация "Биоразнообразие": "Има два варианта - първият е да се убие животното и да се среже. Другият вариант е, който се е наблюдавал като бракониерски подход в един от националните паркове в Южна Африка, упоява се, дрогира се животното и се реже с резачка или трион."

Епицентърът на бракониерството на носорози е Южна Африка, където живее около 80% от популацията им. През 2016 г. ловът в страната леко е спаднал спрямо предишната. Въпреки това, бракониерите продължават да убиват средно по два-три носорога на ден. За сравнение, за цялата 2007 броят на загиналите носорози е 13.

Радко Сертов - главен куратор на софийския зоопарк: "Зоопарковете са местата, където не само носорози, но и много застрашени видове се опазват. В Африка той е подложен на масово унищожение и независимо от мерките, които се взимат, за съжаление, продължават да се извършват тези престъпления."

Застрашеният статут на носорозите допълнително вдига цената и търсенето на рогата им. Някои вярват, че легализирането на търговията с тях може да реши кризата. Други планират да подбият черния пазар, като произвеждат фалшиви рога с триизмерни принтери и ги продават евтино. Според експертите, истинското спасение може би ще дойде, когато обществото спре да вярва на легенди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията е предотвратила терористично нападение в мол в германския град Есен
Полицията е предотвратила терористично нападение в мол в германския град Есен
Шест години от опустошителното земетресение в Япония
Шест години от опустошителното земетресение в Япония