Правителството одобри създаване на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерски съвет. Какви точно ще са фукциите на новия държавен орган и ще се постигне ли целта най-после да намалеят жертвите на пътешестия по пътищата - по темата в Сутрешния блок на БНТ гостува Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов.

Крумова заяви, че не може да коментира дали тя ще оглави новата агенция, тъй като предстои да се вземе решение на МС.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: Безопасността по пътищата не е еднозначна политика, която зависи само от един орган в държавата или само от държавата, точно това я прави толкова сложна и комплексна. Нужно е сътрудничество между институциите, гражданското общество, бизнеса.

Целта на новата агенция е да се намалят жертвите и пострадалите при ПТП, за да може да спасим човешки животи, в крайна сметка, допълни Крумова. Не мога да ви обещая, че със създаването на агенцията няма да има тежки ПТП-та, това би било нереалистично. Но си поставяме за цел тежките катастрофи да намалеят с 20% за една година, обясни още съветникът на премиера.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: Фактът, че няма правомощия все още не означава, че тази агенция няма да си върши работата.

Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура. Много често участъците с концентрация на ПТП-та са идентифицирани от органите на МВР, препоръчано е на собственика да предприеме действия по отношение на реконструкция, но такива действия не се предприемат. Функцията на Агенцията в този случай ще бъде да проследи дали органите, на които е възложено изпълнението на определено действие, са изпълнили това действие, допълни още Крумова.

Вижте целия разговор във видеото!