НОВИНИ

"Светска суматоха": "Жокера" далеч от типичния филм за супергерои

Тъмната страна на човешката психика - Хоакин Финикс за ролята на Жокера. Защо братята Кличко заплашиха Том Круз, че знаят къде живее и защо принц Хари и Мегън Маркъл съдят британски таблоид?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:55, 05.10.2019
Чете се за: 03:49 мин.
Още

Тъмната страна на човешката психика. Неподозираните неща, които един човек е способен да извърши. Зловещ смях и плашещи усмивки. Жокера - един от най-емблематичните злодеи в историята на киното. И Хоакин Финикс, който е поредният актьор, който влиза в тази роля.

"Жокера" е сред най-дългоочакваните филми тази година. Официално премиерата беше снощи, но преди това филмът обра овациите по кинофестивалите във Венеция и Торонто. Вдъхновен от комиксите, но далеч от типичния филм за супергерои, “Жокера” е филм за раждането на злодея.

А злодеят първо се “ражда” в душата на Хоакин Финикс. За първи път в кариерата си, актьорът е принуден да се подложи на строга диета, с която сваля 24 килограма. По собствените му думи, това засяга и психиката му. Да мислиш като психопат, обаче, е по-трудната задача. Финикс успява до съвършенство да овладее бавното примигване и смях, от който настръхваш.

Посвещава ролята на брат си Ривър - актьор, който преди няколко десетилетия е сред най-обещаващите изгряващи звезди на Холувид, но чиято кариера приключва със смъртта му през 93-а година.

Хоакин Финикс, актьор: Когато бях на 15 г. брат ми Ривър един ден се прибра от работа, извади видеокасета с филма “Разгневеният бик” и ме накара да седнем и да го изгледаме. На следващата сутрин ме събуди и каза - пак ще го гледаш. И пак и пак. И ми нареди - ще станеш актьор. Това ще направиш. Не ме попита дали искам. Просто ми заяви, че ще го направя. Дължа всичко на брат си.

Джак Никълсън, Хийт Леджър и Джаред Лето също са влизали в ролята на Жокера, но Финикс умишлено не гледа техните филми. Едно е сигурно - още не е излязъл от роля.

Хоакин Финикс, актьор: Искам да ви кажа още нещо - някъде наоколо, не знам точно къде, но е наблизо, има мръсен, зъл, огнедишащ дракон. Искам да му откъсна крилете и да си направя одеяло, с което да се завия и да спя ли спя. Мерси.

Впечатляващата роля на Хоакин Финикс и режисурата на Тод Филипс не са единственото нещо, което предизвика интерес към филма. По време на премиерата на предишен филм за Батман през 2012-a, въоръжен мъж откри огън в киносалон в Колорадо. Тогава загинаха 12 души, а близо 60 бяха ранени. Ето защо премиерата на "Жокера" премина при засилени мерки за сигурност.

Близки на загиналите при стрелбата в Колорадо призоваха продуцентите на филма да използват своята платформа, за да лобират за затягане на контрола върху оръжията. Тема, която от години разделя обществото в Съединените щати.

"Жокера" повдига и още един въпрос - подбужда ли към насилие киното. Още преди филмът да стигне до киносалоните по света, критици изразиха съмнения, че подобно на “Шофьор на такси” с Робърт Де Ниро и “Портокал с часовников механизъм” на Стенли Кубрик, лентата ще провокира вълна от насилие. Създалите на Жокера са категорични - ние не подкрепяме насилиетo и не го издигаме в култ. Ние просто сме достатъчно смели да покажем нещата такива, каквито са.

;

Украинският лидер Владимир Зеленски посрещна Том Круз в Киев, за да обсъди местата за новия филмов проект на холивудската суперзвезда, съобщи президентството. Вероятно това ще са локациите за новата „Мисия невъзможна", която Том подготвя, пише АФП.

Зеленски, който беше популярен комик до президентските избори тази пролет, разказа на 57-годишния актьор за собствения си опит в киното, съобщи пресслужбата.

Не е разкрито дали двойката е обсъждала настоящата роля на президента в драмата от реалния живот: скандалът, инициирал начало на процедура по импийчмънт срещу американския лидер Доналд Тръмп.

Снимки показаха, че украинският президент сияе, докато застава до небрежно облечената мегазвезда в официалната зала за срещи.

"По време на срещата Том Круз информира Владимир Зеленски, че се интересува от украински локации за снимането на един от новите му филмови проекти", се казва в изявление на президентството.

По-рано Круз бе забелязан в частта от метрото в Киев, запазена автентично от времето на съветската епоха.

Някои коментатори критикуват Зеленски за срещата му с актьора, вместо да се съсредоточи върху собствената си „мисия невъзможна": справяне с корупцията и прекратяване на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти на изток.

Миналия месец 41-годишният лидер се срещна с холивудските актьори Мила Кунис, Аштън Къчър и Робин Райт на събитие в Киев.

Други се пошегуваха за истинската причина за посещението на Круз.

"Том Круз е дошъл тук, за да се подготви за ролята на Владимир Зеленски в нов филм за импийчмънта на Тръмп", написа блогърът Петро Терентиев на страницата си във Фейсбук.

Тръмп бе обвинен, че е притиснал Зеленски на 25 юли да очерни бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, фаворитът сред демократите срещу Тръмп на президентските избори през 2020 г.

;

Тази седмица войната между принц Хари и жълтите медии достигна своя връх. Херцогът и Херцогинята на Съсекс заведоха дело срещу британския таблоид "Сънди мейл", които са публикували писмо, написано от Мегън Маркъл до баща й Томас. Какво кара Хари толкова пламенно да се опълчи на жълтата преса и какви са реакциите?

В продължение на години лейди Даяна Спенсър е непрестанно под светлините на прожекторите. От мига, в който става ясно, че е сгодена за принц Чарлз до 31 август 1997 г., когато именно фактът, че е преследвана от папараци в Париж, става причина за катастрофата, която отнема живота ѝ.

Тогава Хари е само на 12 г. Днес 35-годишният принц е съпруг и баща. Но историята се повтаря. Бившата актриса и настояща херцогиня на Съсекс Мегън Маркъл е сред любимите теми на британските таблоиди. От имотното ѝ състояние, през постоянни намеци за напрежение между нея и Кейт Мидълтън, до нападки в медиите за това, че Мегън и Хари пътуват с частен самолет - медиите са неуморни.

Чашата прелива, когато вестник "Сънди таймс" публикува писмо от американката до нейния баща Томас. Двамата са в обтегнати отношения, а господин Маркъл не присъства и на сватбата на дъщеря си. Това, че написаното много лично послание от една дъщеря към нейния баща става достояние на милиони, толкова вбесява принц Хари, че той решава да съди вестника. В емоционално съобщение, херцогът на Съсекс каза "не" на жълтите медии.

"За жалост съпругата ми стана една от последните жертви на британската таблоидна преса, която води кампания срещу физически лица, без да мисли за последствията".
"Изгубих майка си и сега виждам как съпругата ми става жертва на същите могъщи сили".

Това всъщност не е първо дело, заведено от кралското семейство срещу пресата.

Ема Уолкът, експерт по протокол: Преди 25 години принцеса Даяна осъди "Мирър", които бяха публикували нейни снимки във фитнеса. Не мисля, че кралското семейство някога ще може да се скрие от папараците, но е важно посланието, което изпращат - има неща, които са прекалено лични и дори публичните личности като тях имат право поне част от живота им да остане скрита.

Хари и Мегън казват, че каквато и сума да бъде евентуалното обезщетение от вестника, ще бъде дарена за благотворителност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

Случаят "Даная": Протестиращи искат уволнение на шефа на "Пирогов"
Случаят "Даная": Протестиращи искат уволнение на шефа на "Пирогов"
22:43, 17.04.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Ваканция за учениците на 2 май и в София
Ваканция за учениците на 2 май и в София
15:55, 17.04.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Кампанията на БНТ "Даряваш кръв – даряваш живот" приключва с акция в София
Кампанията на БНТ "Даряваш кръв – даряваш живот" приключва с акция в София
15:24, 17.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
2 май ще бъде неучебен за учениците в редица общини в страната
2 май ще бъде неучебен за учениците в редица общини в страната
14:32, 17.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Европейският съд забрани на брата на Пабло Ескобар да регистрира фирма с името на наркобоса
Европейският съд забрани на брата на Пабло Ескобар да регистрира фирма с името на наркобоса
12:15, 17.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
10:21, 17.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Съдови хирурзи спасиха пациент с огромно разширение на аортата
Съдови хирурзи спасиха пациент с огромно разширение на аортата
10:10, 17.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Как резките промени във времето влияят на здравето ни
Как резките промени във времето влияят на здравето ни
08:42, 17.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Заради недостиг на кадри кръвният център в София намали работното си време
Заради недостиг на кадри кръвният център в София намали работното си време
20:39, 16.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Първи случай на коклюш за годината, регистрираха в Монтана
Първи случай на коклюш за годината, регистрираха в Монтана
14:35, 16.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
11:57, 16.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Коралите по света побеляват и дори умират заради глобалното затопляне
Коралите по света побеляват и дори умират заради глобалното затопляне
10:42, 16.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Европейските дни на птиците
Отбелязваме Европейските дни на птиците
Започва фестивалът Синелибри
Започва фестивалът "Синелибри"