На фона на току-що започналите Олимпийски игри, в Токио вече се готвят за своето предстоящо домакинство през 2020-та. Но не очаквайте да ви разкажем история за спортни съоръжения и подготовка на атлети. Това е история за любов или поне такова е желанието на японските власти.

Кадри на млад мъж, който предлага брак на приятелката си. Близки планове на сватбени халки. Възрастна двойка, която гледа спорт по телевизията. И един въпрос - "с кого ще гледаш игрите?".

Това е видео, което може да бъде видяно почти навсякъде из Токио. Екрани на оживени площади, метростанции, киносалони - въпросът се повтаря отново и отново. Токио ще домакинства Олимпийските игри през 202-та, а японските власти, които са поръчали клипа, се надяват да постигнат същия успех, като този на игрите през 64-та. Не медали, поток от туристи и приходи в държавната хазна, а бракове и бейби бум.

През 60-те в Япония се наблюдава огромен положителен прираст на населението. Преследването на кариера и липсата на достатъчно финанси, обаче, често са причина младите японци да не бързат да се женят.

- Иска ми се да се омъжа преди да навърша 30. Но до две години? Преди да започнат игрите... съмнявам се.

- Не можеш да се жениш просто така. Трябва да имаш пари. Ще се оженя тогава, когато животът ми стане по-добре устроен.

Япония е в челните места в статистиката за застаряващо население. Проучване показва, че 23% от мъжете и 13% от жените до 50 години, са неомъжени. 2017-та е и годината с рекордно ниска раждаемост в страната - 940 хиляди бебета. А само времето ще покаже, дали тактиката с видеопризиви за сватби е дала резултат.

© БТА