НОВИНИ

С кого ще търси коалиция Курц и ще стане ли най-младият премиер в Европа?

Народната партия на досегашния външен министър на Австрия - Себастиан Курц, печели парламентарните избори в страната. Крайнодясната опозиционна Партия на свободата и управляващата досега Социал-демократическа партия имат много близки резултати.

bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 16.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Австрийската народна партия печели вота с около 31% от гласовете, което е със 7 на сто повече в сравнение с предходните избори през 2013 г. А 31-годишният Себастиян Курц е на път да стане най-младият министър-председател в Европа.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Днес е исторически ден. Това е шанс да поемем ръководството над нашата страна и да извършим истински промени. Благодаря ви!

С между 26 и 27% гласове разполагат крайнодясната опозиционна Партия на свободата и Социалдемократическа партия, което ще ги нареди на 2-ро и трето място. И за привържениците на крайнодесните идеи това е много добра новина, особено след пораженията им във Франция и Холандия, коментират анализатори.

Хайнц-Кристиан Щрасе, лидер на Партията на свободата: Това показва какво постигнахме през последните години - ние сме голям политически фактор в Австрия, скъпи приятели.

Намаляване на броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни, редуцира на не данъчната тежест и бюрокрацията - това обеща Сеабстиан Курц на австрийците. Той заяви, че ще разговаря с всички политически партии за съставяне на нов кабинет. Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между неговата Народна партия и Социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиан Керн.

В австрийския парламент влизат още две политически формации. Официалните резултати от изборите ще станат ясни в четвъртък след преброяване на гласовете по пощата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Бъдещето на българската авиация зависи от волята на политиците
Каракачанов: Бъдещето на българската авиация зависи от волята на политиците
Иракската армия е поела контрола върху редица обекти в провинция Киркук
Иракската армия е поела контрола върху редица обекти в провинция Киркук