НОВИНИ

С колело от Ком до Емине - да надминеш себе си

За независимостта и свободата, които дава планината е следващият репортаж. Планинският колоездач Борислав Йорданов преди дни постави нов рекорд по маршрута от връх Ком до нос Емине. Имат ли граници човешките възможности?

Надежда Василева
от Надежда Василева Лъчезар Ораков
19:43, 23.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Да надминеш себе си. Буквално. Да подобриш собствения си рекорд. Там, в планината, където си най-свободен. А независимостта означава да зависиш от собствените сили, от природата и от приятелите. 2 дни, 22 часа и 49 минути. Толкова време е достатъчно на Борислав да премине 650 километра по билото на Стара планина от Ком до Емине, и да подобри предишния си рекорд от това лято. Не се смята за герой.

БНТ: Какво е усещането да направиш рекорд?
Борислав Йорданов - планински колоездач: Усещането е, че съм достигнал възможности, в които не съм вярвал, че аз ги притежавам. Това е за мен. А от страни сигурно изглежда по съвсем различен начин - ей, браво, ти си минал за много малко време Ком-Емине, няма по-бърз човек от мен, преминал маршрута, дори и с мотори.

За целия поход Борислав спи само 2 часа. А за да стигне докрай, трябва да преодолее предизвикателствата на планината.

Борислав Йорданов: "Най-критичният момент за мен беше на Беклемето. Там е сравнително лек участък, но в главата се случват много неща. Бях стигнал до такива моменти, в които халюцинирах, виждах разни неща на земята. В такъв момент си мислех как да се откажа, но нямах смислен аргумент и реших, че докато мисля, просто ще се движа.

Борислав ще продължава да опитва да надмине себе си.

БНТ: Имат ли граница човешките възможности?
Борислав Йорданов: Човешките възможности имат граници и тези граници си ги поставяме ние. Не трябва да си ги поставяме ние, просто нямат граници, вярвайте в това!

Вярваме. Както вярваме и в планината, където хората са по-различни. Не казват, че покоряват върховете ѝ, а покоряват своите. И са благодарни, че ги е допуснала до себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Нагласите на германците преди парламентарния вот
От нашите пратеници: Нагласите на германците преди парламентарния вот
Последни послания на германските лидери Ангела Меркел и Мартин Шулц
Последни послания на германските лидери Ангела Меркел и Мартин Шулц