НОВИНИ

С колко ще поскъпнат основните стоки и услуги заради новата цена на газа?

Масово повишаване на цените на стоките и услугите очаква бизнесът заради поскъпването на природния газ с 30%. Сметките на браншовите организации показват, че хлябът може да поскъпне с до 10 ст., оранжерийните зеленчуци - с между 20 и 30 стотинки за килограм, мляко и млечни изделия - с около 20 стотинки. В близките дни хотелиери и ресторантьори ще решат дали ще отразят промените в цената на синьото гориво и в стойността на предлаганите от тях услуги, тъй като 70% от хотелите готвят и се отопляват на газ. Вижте още по темата от Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
19:22, 04.04.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Според хлебопроизводителите, поскъпването на природния газ неминуемо ще се отрази върху крайната цена и на хляба. Очаква се повишение между 5 и 9 ст. за белия хляб, който е и най-търсеният. Конкретните изчисления ще бъдат направени през май.

Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите - Добрич: За големите производители, предполагам, че ще бъде в рамките на 5 до 7% увеличението или в стойностно изражение някъде от порядъка на 5 ст.

Поскъпването на природния газ ще се отрази най-вече на големите хлебозаводи, чието производство изцяло зависи от газа, а това са около 70% от хлебарите в страната.

Радослав Райков, хлебопроизводител: Цената на хляба би трябвало или би следвало да се вдигне между 5 и 10%, тъй като газта се калкулира между 60 и 70% пряко в енергийните разходи на хлебопроизводството.

Доматите и краставиците също ще поскъпнат с между 20-30 стотинки, изчисляват родните производители. Причината е, че масово родните парници и оранжерии разчитат на природен газ, за да отопляват разсада на зеленчуци през зимата. Така един килограм краставици ще се търгува за между 2,13 и 2,95 ст. за килограм.

Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция: Днес вече виждаме реално това отражение. Има поскъпване на родните продукти, на родните краставици и домати. Поскъпването от днес спрямо миналата седмица е с 20 стотинки на едро, което е реално около 20%.

Поскъпването в цената на млякото и млечните продукти ще бъде с между 3-4%, или между 20-30 стотинки. Увеличението, обаче, щяло да стане едва през есента, според бранша.

Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България: В рамките на 20-30-40 стотинки, на млякото ще се отрази в рамките на, киселото мляко, на до 2 стотинки.

Хотелиерите и ресторантьорите тепърва ще решават дали да вдигнат цената на нощувките и предлаганите услуги. Въпреки че много пакети с клиентите вече са договорени и няма как да бъдат променени в движение. От бизнеса очакват фалити.

Благой Рагин, предс. на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите: Щом ги завишават с 30%, като 70% от нашият бизнес - кухните са оборудвани с газ и хотелите се отопляват с газ, 30% как ще го понесат моите колеги, не знам. Такива резки движения не са здравословни за бизнеса.

Как ще се отрази цената на природния газ в транспортните услуги, тепърва ще стане ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище в Люлин се включи в кампания на Агенция Митници за борба с наркотиците
Училище в Люлин се включи в кампания на Агенция "Митници" за борба с наркотиците
Жельо Бойчев: Не може да има такова шоково покачване на цените на газа
Жельо Бойчев: Не може да има такова шоково покачване на цените на газа