С конкурс ще избират име на третия кораб на Агенцията за проучване на река Дунав. Досега плавателните съдове, собственост на Агенцията, са носели имената на български реки, притоци на Дунав.

Русе

Два от корабите на Агенцията за проучаване на плавателния път по Дунав са кръстени на реките Вит и Огоста. Затова намеренията на хидролозите са да запазят тази традиция и да търсят новото име по този принцип. Допитването до гражданите ще бъде обявено през лятото.
В същото време вече е започнало изграждането на корпуса на плавателния съд, след като всички секции са готови – казва директорът на АППД Павлин Цонев. Очакванията са до края на този месец корпусът да бъде завършен. Очаква се новият кораб да бъде пуснат на вода през август.

Павлин Цонев – директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав
„След това предстои качването на цялата конструкция на плаващия док, където ще продължи дооборудването на кораба с тръбопроводи, ел. инсталация, механизми и друго оборудване.“

Строителството на третия маркиращ кораб на АППД става във варненската корабостроителница „Делфин“. Той е на стойност 5 милиона и 150 хиляди лева.

Павлин Цонев – директор на Агенция за проучване на плавателния път по река Дунав
„С нетърпение очакваме да посрещнем третия нов кораб на Изпълнителната агенция за проучване на плавателния път по река Дунав.“

Третият плавателен съд ще попълни флота на Агенцията. В него остава ветеранът – хидрографският кораб „Вит“, който е на 40 години, и новият модерен катамаран „Дунав 1“. Основната задача на новия кораб ще бъде да поставя навигационни знаци за обозначаване на плавателната част на река Дунав. Ще бъдат монтирани и 10 автоматични хидрометрични станции.