НОВИНИ

С костилки от череши срещу градоносните облаци

Преди няколко години кюстендилското дружество за аеро-космически технологии "Зодиак" осъществи полет с експериментална ракета, задвижвана от карамелено гориво, направено от череши. Идеята на иноваторите беше горивото да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии. То е евтино, екологично и лесно за съхранение.

bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 27.06.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Сега изследователите имат нови постижения в разработката си, но за съжаление тя все още не се прилага по предназначение.

Христофор Скандалиев -изобретател от клуб "Зодиак"
Това беше едва идея, която разработихме през 2014 година - да използваме биомасата от череши - било то от самите плодове, или пък остатъците от костилки..да се използват в някакви системи за бита. И понеже ние изключително се занимаваме с ракетна техника, любителска естествено, решихме, че можем да приложим това отначало като гориво за рекети - твърдо гориво, което да се получи от биомасата от черешите. А след това дойде и идеята да се допълни с това да се използват остатъците от биомасата за направа на корпуси на тези ракети. Говорим за ракети, които могат да бъдат с всевъзможно гражданско приложение - от противоградови, изследователски, метеорологични и любителски, и всякакви други.

След като направили първите опити, изследователите се убедили, че идеята им може да работи. До този момент обаче разработката им не е получила никаква подкрепа.

Христофор Скандалиев - изобретател от клуб "Зодиак"
За подкрепа трудно може да се говори, защото дори и програми като тази, която е най-близка до нашите идеи - „Наука и образование за интелигентен растеж". Обслужват се на високо ниво научни организации, оценява се научен капацитет, какъвто естествено, такива любителски групи като нас, няма и затова не може да се каже, че просто ще участваме в някакъв проект и ще имаме подкрепа.

Според изобретателите най-ценното, което са постигнали досега е реализацията на младите хора от клуба.

Христофор Скандалиев - изобретател от клуб "Зодиак"
Може да се каже, че тези млади хора са съвременните супер-герои, които могат да постигнат нещо наистина всички те се реализират и то много успешно и точно в такива специалности, които са свързани с биоматериали, с екология.

Изследователите се надяват и на подкрепа, защото разработката им е приложима за всякакви видове научно изследователски ракети. Те нямат токсични материали, безопасни са и не са взривоопасни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Благоевград става собственик на ски зона „Картала”
Община Благоевград става собственик на ски зона „Картала”
Ново осветление в благоевградските села
Ново осветление в благоевградските села