С кулинаротерапия привличат интереса към учебния процес на децата от уязвимите групи. 87 ученици от четири основни училища в Русе ще научат за принципите на здравословното хранене, за видовете и произхода на различни храни и как да ги комбинират, за да приготвят вкусни и лесни рецепти.

Повече по темата вижте в репортажа на Андрей Кючуков и оператора Светослав Шаламанов.

Русе

Освен в училище, занятията по кулинаротерапия ще се провеждат и в специално оборудвана кухня в центъра на Русе.

Мариана Минева, кулинаротерапевт: Нашата идея беше да осъществим тази кухня и да пробираме тази кулинаротерапия, като терапия за деца от различните социални групи – деца с поведенчески проблеми, от етнически произход, деца от социално слаби семейства.
Мариела Личева, директор дирекция "Здравни и социални дейности" в Община Русе: Чрез кулинаротерапията всъщност ги научават на дисциплина, на сетивност, на творчество... Това е един всъщност от начините децата да посещават училище, защото да се занимават и с интересни за тях извънкласни форми.

Някои от децата дори се замислят отсега и за професионалната си ориентация, като 9-годишният Боян например.

Боян Иванов: Много добре се чувствам, когато аз готвя нещо.

Още на първите си занимания, децата вече се научиха как да подредят празнично масата, както и да приготвят вкусни сандвичи и плодови салати. Но тепърва им предстои да усвояват още готварски технологии в приятелска атмосфера.