НОВИНИ

С масови митинги Турция отбеляза годишнината от преврата

С масови митинги, емоционални речи и молитви Турция отбеляза първата годишнина от опита за преврат. Честванията продължиха до сутринта. Турският президент обеща на привържениците си, че "враговете на народа ще бъдат наказани". И беше категоричен, че ако парламентът одобри възстановяването на смъртното наказание, той ще подкрепи законопроекта.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:06, 16.07.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Връщането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите с Европейския съюз. Ердоган обаче беше категоричен, че по тази тема обръща повече внимание какво ще кажат "Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже", отколкото "Ханс и Георг".

С море от червени знамена - така осъмна Анкара. Още преди изгрев слънце стотици хора бяха изпълнили площада пред Президентския дворец, за да присъстват на церемонията по откриването на паметник за жертвите на опита за преврат.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Нито терористични нападения, нито опити за преврат, нито дипломатически заговори или икономически капани, ще ни спрат.

Речите на президента Ердоган през последните 24 часа бяха силно емоционални - с възхвали към привържениците му и със закани към противниците му. С много символика беше изпълнено и изказването му пред парламента, то започна в 2:32 през нощта - часа, в който преди година сградата на парламента беше атакувана от турски изтребител. Опозицията, обаче, бойкотира извънредното заседание на парламента.

Няколко часа по-рано, в Истанбул, на многохиляден митинг на моста над Босфора, откъдето миналата година започна щурма, Ердоган обеща възмездие.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Бъдете сигурни, че предателите на Турция няма да останат безнаказани. Тази нация винаги е ценяла хората, които ѝ служат и никога не се е колебала да накаже предателите. Споменът за хората, които загинаха винаги ще бъде в сърцата ни. Но от друга страна, предателите винаги ще бъдат мразени.

Ердоган се обяви и за специално облекло на заподозрените за участие в преврата.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Говорих с премиера, отсега нататък предателите да се явяват пред съда в специална униформа като в Гуантанамо.

Думите му са в отговор на провокацията на един заподозрян за участие в преврата, който тази седмица се яви в съда с тениска с надпис"герой".

15 юли вече е национален празник за Турция. Нарича се „Денят на демокрацията и националното единство". А мостът над Босфора е преименуван на Мост на мъчениците на 15 юли.

Утре турското правителство ще обсъди удължаване на извънредното положение. То беше въведено след опита за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасностите на пътя през лятото
Опасностите на пътя през лятото
Почина младежът, ударен с бутилка пред дискотека в Бяла
Почина младежът, ударен с бутилка пред дискотека в Бяла