НОВИНИ

С около 30 % ще се повиши цената на меда в Русенско

С около 30 % ще се повиши цената на меда в Русенско, прогнозират местните производители. Рязкото застудяване през пролетта и честите обилни валежи през последните седмици са причината пчелната продукция да е по-малко от половината, в сравнение с миналата година.

bnt avatar logo
от Пламенка Тонева
09:17, 09.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От шест години семейството на Ивелина Йорданова отглежда пчелни семейства. В момента имат 32 кошера. Казва, че за първи път добивите на мед са толкова ниски.

Ивелина Йорданова, производител: Около 30-40% по-малък добив имаме от стари години, което ще се отрази и на цената на меда, предполагам с около левче.
Иван Кънев, пчеларска група „Медар": Всички са в готовност в рамките от 25 до 30% да се вдигне цената на дребно на продажба.

Според Ивелина обаче, не само лошите климатични условия са причина за слабата продукция.

Ивелина Йорданова, производител: Пръскането на житните култури се отразява пагубно на пчелите ни. Имаме 4 кошера с мъртви пчели.

Според местните пчелари в кошерите драстично са намалели пчелите работнички.

Иван Кънев, пчеларска група „Медар": Тази година забраниха използването на пестициди дори и в България, не само в Европа. Но смятаме, че тази година е 5-6 година от използването им активно в земеделието. Затова имаме много пчели в кошерите, но няма пчели, които летят. Тоест пчели отглеждаме, но нямаме работнички, които да се върнат и да донесат продукцията.

В момента килограм липов мед се предлага на пазара за 9 лева. Най-скъп остава медът от акация, който струва 10 лева за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават споровете за мястото на Пловдивската опера
Продължават споровете за мястото на Пловдивската опера
НА ЖИВО по БНТ1: Двубоят ЦСКА-София - Копенхаген
НА ЖИВО по БНТ1: Двубоят ЦСКА-София - Копенхаген