Десетки жители на Кюстендил се включиха в мащабната инициатива на група доброволци за по зелен и чист град, като ежедневно събират пластмасови капачки в атрактивно метално сърце, поставено в центъра на града. Със събраните средства от рециклирането им бяха закупени дървета и храсти, които доброволци и жители засадиха и облагородиха част от пространството в един от кварталите на областния град.

Кюстендил

Изправяйки се срещу замърсяването, красивото метално червено сърце бързо привлече съмишленици, които успяха само за няколко дни да го напълнят с пластмасови капачки.

И ние участваме също пенсионерите, събираме капачки.

Всеки по-зелен град и с повече цветя е по-хубав, разбира се, че има нужда. Нека младите хора имат повече инициативи, мисля, че е добре.

След като като пластмасовите капачки бяха предадени на фирма за рециклиране, със събраните и с допълнителни лични средства, доброволци купиха дървета, храсти и цветя. И първото им засаждане вече е факт.

Елеонора Василева - доброволец: Всичко е обсъдено с общината, защото не може безразборно да засаждаме навсякъде дървета и храсти, където на нас ни дойде идея, но така нещата много бързо се получиха.
Трябва да се грижим за зелените площи и за природата, защото без нея всъщност и животът не би оцелял.

В инициативата с личен труд се включи и кмета на общината Петър Паунов.

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: Културата на живот се променя всеки ден и го показва тази инициатива. Такива толкова мащабни, толкова ентусиазирани, не сме имали, имало е единични намерения. Тук още преди два месеца, когато дойдоха инициаторите предоставихме професионален екип и грижа да обсъдят всяко местенце.

Инициативата ще продължи до края на пролетния сезон. Дотогава доброволците ще облагородят всички градинки и улични площи предимно с Липа, гинко билоба, люляци и различни храсти.