НОВИНИ

С питейна вода мият улиците на Велико Търново

Миенето на улиците във Велико Търново предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, тъй като то се извършва с питейна вода от хидрантите от водопреносната мрежа.

bnt avatar logo
от Мирела Дончева
09:22, 04.02.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Йордан Радославов, администратор на социална група: Тази година има, но ако разхищаваме водата и има още две-три сушави години, дали ще има достатъчно вода?

Необходимостта от миене е належаща, каза началник отделът за опазването на околната среда към Община Велико Търново.

Зорница Кънчева, началник отдел за опазването на околната среда към Община Велико Търново: Вариантите за измиване са три. Първият е от микроязовир, който съществува и в момента, в близост до парк "Св. Гора". Изпусквателният кран си работи и в момента. Този язовир се захранва от повърхностни отточни води след дъждовете. /.../ Водата от там също мирише и имахме оплаквания.
Не може да бъде използвана вода от Янтра, защото освен че мирише, има и тиня, която ако разхвърляме по улиците, ще получим същия ефект.

По думите ѝ измиването двукратно на града е струвало 7000 лв.

Зорница Кънчева: Една от десетте ни обществени чешми изразходи вода за 12 000 лв. Ако смятате, че това е голяма загуба - измиването с водата, значи трябва да спрем всички обществени чешми. Забранена е питейната вода за промишлени дейности, но хигиенизирането на улиците не е промишлена дейност.
В Търново няма криза и ако има такава, ще бъде спряно не само миенето, а и всички обществени чешми и автомивки в града.
Калин Василев, доктор по биология и създател на група за здравословен начин на живот: Питейната вода е много ценен ресурс, който ние трябва да щадим. Трябва да се търсят алтернативите. Понякога те са трудни, но трябва да се мисли в перспектива, за да не се случват тези кризи.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно спират влаковете през Калотина заради ремонт на контактната мрежа
Временно спират влаковете през Калотина заради ремонт на контактната мрежа
 Жителите на Мартен искат нова организация на движението
Жителите на Мартен искат нова организация на движението