Повече пари за здраве ще има догодина. От проектобюджета на здравната каса, с който "По света и у нас" разполага, става ясно, че парите на Здравната каса ще се увеличат с почти 395 милиона лева.

Така догодина фондът ще има над 4 милиарда и 744 милиона лева. Здравната вноска остава 8%. Парите за личните лекари ще се увеличат с 19, а за консултациите със специалист с 14 милиона лева. Предвидени са и над 4 милиона лв. повече за изследвания.

През 2020 г. за стоматологична помощ са предвидени с почти 13 милиона лева повече. Средствата за болниците ще се увеличат с 233, а за лекарства със 126 милиона лева. Здравната каса ще осигурява и медицинските изделия и помощни средства за хора с увреждания.

И още малко цифри - екипът на "По света и у нас" разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. От него става ясно, че догодина пенсиите ще се увеличат с 6.7%. Така минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще надхвърли 234 лв., а средната ще достигне 412 лева. Разходите за пенсии ще надхвърлят 10 милиарда лева. Минималният осигурителен доход се увеличава с 50 лева, а максималният остава без промяна.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. ще расте съобразно минималната и средната заплата

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. ще расте съобразно минималната и средната заплата

Бюджетът на Здравната каса за 2020-та ще бъде увеличен съобразно ръста на минималната и средната работна заплата за догодина. Това е договорено на ср...