Участници в досегашните издания на танцовото шоу „Надиграй ме” по БНТ2 представиха колорита на българските танци, носии и шевици от шестте етнографски области на България. Празничният спектакъл събра пред Народния театър „Иван Вазов” стотици жители и гости на столицата.

© БНТ
БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър

БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден с фолклорен празник пред Народния театър

В този час пред Народния театър с фолклорен празник БНТ 2 отбелязва шестия си рожден ден. Годишнината беше отпразнувана с поредица събития в Благоевгр...

Ритми от различни краища на страната представиха възпитаници на любителски танцови състави от Дупница, Благоевград, Елена, от село Попинци и от София. Танцьорите от формация „Мини усмивки” при НЧ „Димитър Динев 1937” откриха празничното надиграване с динамиката на шопските ритми, а самодейците от Дупница заразиха публиката и зрителите със своето изпълнение на сюитата „Северняшко вдъхновение”. Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” от Благоевград донесе на сцената великолепието на македонската празнична традиция, а танцьорите от ансамбъл „Балканджийче” – гр.Елена разкриха очарованието на стъпките и костюмите от добруджанския край.

Финалистите в осмия сезон на танцовото шоу „Надиграй ме” – представителния ансамбъл „Тангра” от с. Попинци, изненадаха присъстващите с автентични тракийски народни носии. Пред събралото се множество в неделния ден възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство в София разказаха с танц родопската история за овчаря и Юда девойка и запалиха кръвта на присъстващите с темпераментни шопски танци.

Русе и Варна отбелязаха шестия рожден ден на БНТ 2

Русе и Варна отбелязаха шестия рожден ден на БНТ 2

По повод шестия ни рожден ден в Русе в момента звучи концертът на Биг бенда в града.

Традиционното неделно хоро, чието възраждане беше една от каузите на проекта „Надиграй ме”, увлече в ритъма на българските танци участници и зрители, голяма част от която - гости от други държави.

Пъстротата на традиционните български костюми от шоплука, от северняшкия край и Добруджа, от Пиринско, Тракия и Родопите постави на изпитание познанията на многобройната публика. Най-активните участници спечелиха награди от спонсорите на празника – „Кока – Кола”. Компанията за първи път в многогодишната си история промени познатата по цял свят визия на бутилките като ги декорира с български шевици. Концертът, който БНТ2 излъчи пряко, даде старт на националната кампания „Събери вдъхновение от България”.

БНТ 2 - шест години история на успешни журналистически проекти

БНТ 2 - шест години история на успешни журналистически проекти

Вече шест години в новините на БНТ 2 ви показваме ежедневието на българина и проблемите, с които се сблъскваме ежедневно. След нашите репортажи се асф...