НОВИНИ

С пъстър фолклорен спектакъл БНТ2 отбеляза шестия си рожден ден (СНИМКИ)

Участници в досегашните издания на танцовото шоу „Надиграй ме” по БНТ2 представиха колорита на българските танци, носии и шевици от шестте етнографски области на България. Празничният спектакъл събра пред Народния театър „Иван Вазов” стотици жители и гости на столицата.

пъстър фолклорен спектакъл бнт2 отбеляза шестия рожден ден снимки
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 22.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Ритми от различни краища на страната представиха възпитаници на любителски танцови състави от Дупница, Благоевград, Елена, от село Попинци и от София. Танцьорите от формация „Мини усмивки” при НЧ „Димитър Динев 1937” откриха празничното надиграване с динамиката на шопските ритми, а самодейците от Дупница заразиха публиката и зрителите със своето изпълнение на сюитата „Северняшко вдъхновение”. Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” от Благоевград донесе на сцената великолепието на македонската празнична традиция, а танцьорите от ансамбъл „Балканджийче” – гр.Елена разкриха очарованието на стъпките и костюмите от добруджанския край.

;

Финалистите в осмия сезон на танцовото шоу „Надиграй ме” – представителния ансамбъл „Тангра” от с. Попинци, изненадаха присъстващите с автентични тракийски народни носии. Пред събралото се множество в неделния ден възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство в София разказаха с танц родопската история за овчаря и Юда девойка и запалиха кръвта на присъстващите с темпераментни шопски танци.

;

Традиционното неделно хоро, чието възраждане беше една от каузите на проекта „Надиграй ме”, увлече в ритъма на българските танци участници и зрители, голяма част от която - гости от други държави.

;

Пъстротата на традиционните български костюми от шоплука, от северняшкия край и Добруджа, от Пиринско, Тракия и Родопите постави на изпитание познанията на многобройната публика. Най-активните участници спечелиха награди от спонсорите на празника – „Кока – Кола”. Компанията за първи път в многогодишната си история промени познатата по цял свят визия на бутилките като ги декорира с български шевици. Концертът, който БНТ2 излъчи пряко, даде старт на националната кампания „Събери вдъхновение от България”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се простиха с д-р Евгений Желев
Стотици се простиха с д-р Евгений Желев
Почина проф. Димо Платиканов
Почина проф. Димо Платиканов