НОВИНИ

С разпит на свидетели продължава делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са с обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на EVN на занижени цени, довело до щети за държавата от близо 28 млн. лв. И петимата свидетели отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния шеф на агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов.

Николай Минков
от Николай Минков
17:56, 18.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Всички свидетели заявиха,че е използвана една и съща процедура за приватизацията на държавните дялове от ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН - избор на инвестиционен посредник, който прави оценка на акциите, след което те се предлагат на борсата.

Надзорниците на Агенцията за приватизация заявиха, че не са запознати как се е стигнало до решението продажбата да стане чрез закрит,вместо открит акцион. Бившият министър на икономиката и енергетиката обясни процедурата.

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката: Има решение на Министерския съвет, където е посочено каква да е процедурата, какво да се процедира и как. В решението на Министерския съвет пише - миноритарните пакети на трите дружества през Българската фондова борса. Агенцията за приватизация е администрация към правителството и тя изпълнява решенията на правителството, а не на някой министър. Така че ако обвиняват има претенции към някоя сделка, да си ги отправи към Агенцията за приватизация.

И петимата призовани свидетели от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не успяха да си спомнят по какви критерии е избран инвестиционния посредник

;

Според прокуратурата до неговия избор и до решението за закрит аукцион се е стигнало, след натиск върху тогавашния шеф на агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Емил Петров - прокурор: И приватизацията, и борсата са в ресора на г-н Дянков, а пък акциите, като дял от държавата, са в ресора на г-н Трайков. Това са двамата министри, които вземат решенията, кое и как да стане. Министерският съвет казва- да се извърши приватизацията, но Министерският съвет не казва как, къде, защо и по кой начин това да стане.

Утре делото продължава с разпити на служители от министерствата на икономиката и на финансите. Предстои да бъдат призовани и свидетели от Фондовата борса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Утрехт е стар познайник на полицията, все още е на свобода
Нападателят от Утрехт е стар познайник на полицията, все още е на свобода
Бивш зам.-министър и двама директори на болницата във Враца отиват на съд
Бивш зам.-министър и двама директори на болницата във Враца отиват на съд