Три години след масовия бой между българи и роми в Гърмен местни жители отново излязоха на мирен протест. Годишнината от размириците беше отбелязана с митинг-шествие от центъра на Гърмен до квартал „Заграде“ в селото.

Гърмен

На площада пред общината в Гърмен хората отново напомниха за своите искания - събаряне на незаконните къщи в ромския квартал „Кремиковци”.

Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще на община Гърмен“: Събираме се, за да припомним на институциите, че не сме забравили това, което е станало, че не сме забравили това, което са обещали. Има заповеди на ДНСК за събаряне на тия незаконни постройки, говоря за местността Падарката – циганското гето, от които се изпълниха няколко.

Преди три години от строителния контрол събориха само десетина от общо 124 незаконни постройки. Според жителите на общината сега са се появили и нови къщи.

Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще на община Гърмен“: Сигнализирали сме и общината – никакъв отговор. Строят си, идват и други. Увеличават се.

Според протестиращите бездействието на институциите е отказало хората от по-масов протест днес.

Делян Тошев: Наистина обезверяваме. Как държавата иска да уважаваме, която и да е институция държавна при условие, че тя три години не влиза в ролята си. Може би държавата иска да предизвиква така наистина сериозни конфликти и тогава след като е пламнала искрата да тръгне да гаси пожара – това не е разумното държавно управление.

Жителите на община Гърмен настояват и за местен референдум относно разрешаването на нови строежи в ромския квартал. Редица административни изисквания обаче спират общественото допитване.