НОВИНИ

С шкафчета в училище борят тежките ученически раници в Русе

Мерки срещу тежките раници в русенските училища: в 17 учебни заведения в областта ще бъдат монтирани специални шкафчета, в които децата ще могат да си оставят учебниците и пособията. Така учениците от I до VII клас ще разтоварят тежките раници, които често причиняват гръбначни изкривявания.

bnt avatar logo
от Венета Николова
20:26, 10.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По препоръка на здравното министерство ученическата чанта не трябва да тежи повече от 15% теглото на детето. Ако обаче в нея се сложи и спортният екип, блокчето и боичките за рисуване, това правило няма да бъде спазено.

Кремена Цветанова е майка на бъдещ първокласник. Току-що е купила раница за сина си и е убедена, че когато се напълни, ще се наложи тя да я носи.

Кремена Цветанова: Тежка ще бъде и се надявам сега като ще има шкафчета, нещата, които не се носят всеки ден, да стоят там. По-лесно ще бъде.

В основно училище "Никола Оберетонов" ще бъдат готови до две седмици.

;
Емил Тюлеков, директор на ОУ „Никола Обретенов“ - Русе: Ще направим всичко възможно да облекчим тези тежки ученически раници и да избегнем гръбначните изкривявания при децата. За всяко дете ще има достатъчно място да събира учебници, пособия, тетрадки, всичко, което желае. Няма да се заключват, защото ще има видеонаблюдение.

На децата няма да се наложи да носят учебниците си вкъщи, защото ще се подготвят в училищната занималня. Освен това възпитаниците ще могат безопасно да спортуват на двора, тъй като е монтирана вече ограда.

;

Преди това през площадката преминаваха коли за съседната вилна зона, а късно вечер тя се превръщаше в писта за автогонки.

Емил Тюлеков, директор на ОУ „Никола Обретенов“: Искам да изразя много голямата си благодарност на БНТ, която първа направи репортаж за проблемите, които носи липсата на тази ограда. В крайна сметка общината прояви разбиране.

Тази учебна година в училище „Никола Обретенов“ ще се обучават 310 ученици, от които близо 50 - първокласници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив сайт използва логото на БНТ за измама с лекарства
Фалшив сайт използва логото на БНТ за измама с лекарства
МОН въвежда нова информационна система за пазара на педагогически кадри
МОН въвежда нова информационна система за пазара на педагогически кадри