НОВИНИ

С тържествен концерт беше отбелязан 24 май във Виена

Поднасяне на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, връчване на почетни грамоти от Министерство на културата на заслужили творци и общественици сред българската общност в Австрия и тържествен концерт с участието на тенора Калуди Калудов и трио Владигерови. Така беше отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Виена.

Александър Детев
от Александър Детев
11:00, 25.05.2018
Чете се за: 00:15 мин.
По света
тържествен концерт беше отбелязан виена

В 17:30 австрийско време започна официалното отбелязване на празника. Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Австрия доктор Иван Сираков и директорът на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" доц. д-р Румяна Конева подонесоха цветя на паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий в двора на института. В привествената си реч доц. д-р Конева акцентира напомни, че в "Дом Витгенщайн" празникът се отбелязва за 41-и път. През 2017 година Културният институт отпразнува четири десетилетия от своето създаване.

След словото на доц. д-р Бисера Дакова, лектор по български език, литература и култура във Виенския университет, тържествената програма продължи с връчването на грамоти на заслужителите представители на българската общност в Австрия. Доктор Александров Александров, скулптора Атанас Колев, доктор Анелия Хохвартер, поетесата Катя Кремзер, професор Искра Шварц и доктор Петра Кармен Мойси бяха отличени.

За Анелия Хохвартер ви разказахме в нашата рубрика "Отвъд границите". Офталмоложката наскоро се върна от поредната си мисия в Етиопия. Българката често пътува до Африка, където доброволно помага чрез безплатни прегледи и обучения на лекари. Тя е също така движеща сила на инициативата "Локомат за България", целяща закупуването на първия подобен робот в България, необходим за рехабилитация на хора с двигателни проблеми.

;

Музикалната програма започна с изпълнения на световноизвестния тенор Калуди Калудов и съпругата му Анна Дитри-Калудов под музикалния съпровод на Ермила Швайцер. Те представиха произведения на Леонкавало, Биксио и други и завършиха своята програма с дует на популярната песен по музика на Никола Бродски - Бъди моята любов ("Be My Love") .

;

След Калуди и Анна Дитри-Калудов, на сцената излязоха трио Владигерови. Близнаците Константин и Александър, заедно със сестра си Екатерина, изпълниха "Песен и Хумореска" от цикъла "Миниатюри Шумен" оп. 29 по музика на своя дядо Панчо Владигеров, "Cake - Walk" из сценичната музика към пиесата "Цезар и Клеопатра" и "Всички хора са братя" по аранжимент на Александър Владигеров.


;

След изпълнението на трио "Владигерови", концертът закри смесеният хор към Българската културно-просветна организация "Св. Св. Кирил и Методий", а завършекът на вечерта беше поставен под звуците на "Върви, народе възродени!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва
Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва
Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел
Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел