На тържествена церемония в Букурещ официално бе поставено началото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе съпътствано от демонстрации.

В концертната зала в Букурещ - Атенеум - се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. Девизът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Обединени в различието не е просто мото, то е израз на факта, че нашият съюз е проект, способен да се променя, без да се отказва от основните си ценности и принципи.

Преди да поеме председателството, Румъния претърпя критики от европейските лидери заради политическото напрежение в страната. Премиерът Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство.

Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство

Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство

Демонстранти протестираха тази вечер в Букурещ срещу управляващата коалиция, начело със социалдемократите.

Един от критиците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, акцентира в речта си върху значението на човешките права и борбата с корупцията.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Да, Европейският съюз е съставен от компромиси. Но когато става дума за човешките права, за правовата държава, за борбата с корупцията - компромис не е възможен.
Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Включването на България и Румъния в Шенгенското пространство ще е от полза за сигурността на всички европейски страни. И надявам се това да се се случи през вашето председателство.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск бе силно аплодиран, защото произнесе своето слово на румънски език.

А докато в залата звучеше "Румънска рапсодия" на Джордже Енеску, отвън стотици демонстранти протестираха срещу управляващата коалиция, начело със социалдемократите.

Румъния поема председателството на Съвета на Европейския съюз

Румъния поема председателството на Съвета на Европейския съюз

Официалната церемония тече и в момента. В концерта тази вечер участват музиканти от 28-те страни - членки на общността. Девизът на Румънското председа...