НОВИНИ

С тържествена церемония започна румънското председателство на Съвета на ЕС

На тържествена церемония в Букурещ официално бе поставено началото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе съпътствано от демонстрации.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:00, 11.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В концертната зала в Букурещ - Атенеум - се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. Девизът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Обединени в различието не е просто мото, то е израз на факта, че нашият съюз е проект, способен да се променя, без да се отказва от основните си ценности и принципи.

Преди да поеме председателството, Румъния претърпя критики от европейските лидери заради политическото напрежение в страната. Премиерът Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство.

;

Един от критиците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, акцентира в речта си върху значението на човешките права и борбата с корупцията.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Да, Европейският съюз е съставен от компромиси. Но когато става дума за човешките права, за правовата държава, за борбата с корупцията - компромис не е възможен.
Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Включването на България и Румъния в Шенгенското пространство ще е от полза за сигурността на всички европейски страни. И надявам се това да се се случи през вашето председателство.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск бе силно аплодиран, защото произнесе своето слово на румънски език.

А докато в залата звучеше "Румънска рапсодия" на Джордже Енеску, отвън стотици демонстранти протестираха срещу управляващата коалиция, начело със социалдемократите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският конгрес отбеляза 100 дни без Хашоги
Американският конгрес отбеляза 100 дни без Хашоги
Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство
Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство