НОВИНИ

С туби пазят места за паркиране в Русе

Паркирането в Русе става все по-голям проблем. Броят на автомобилите расте, а улиците са все по-трудно проходими заради безразборно спрените автомобили. Платените места се използват на 85%, отчитат от oбщината. За да се подобри ситуацията, през тази година е заложено да бъдат изградени нови паркинги на 7 места в дунавския град.

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 10.03.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Това е квартал Чародейка, най-големият и най-скоро застроен жилищен комплекс в Русе. При проектирането на блоковете преди години обаче са предвидени малко места за автомобили, а броят им непрекъснато расте. Каквато е ситуацията в пространството между 311-ти и 313-ти блок в кв. Чародейка, където коли има спрени къде ли не, но на хората не им прави впечатление.

Тодор Тодоров: "Зелени площи - хубаво, ама много коли станахме тука на тия два блока, вече ще се караме, ще се бием за паркоместа".

- Аз виждам, че сте превзели зелените площи?

- "Ама къде да паркираме, кажете, горе на покрива, на балкона не може".

Затова хората са започнали сами да си решават проблемите, макар и да не е правилно, нито естетично.Някои даже са се изхитрили и прилежно разнасят туби с вода, за да си пазят местата.

Иванка Николова: "Тука в нашия район ние сме си направили, законни или незаконни - гаражи, долу-горе е добре. Но в улицата отдолу всички тротоари са заети от коли и аз, например, като разхождам вечер кучето, вървя по улицата".

Хората от блоковете 304 и 307 обаче имат късмет - тяхното междублоково пространство е включени в капиталовата програма на Общината за благоустрояване. И тук ще бъдат изградени паркинги и ново осветление. Както и на още 6 места в града. Но това е частично решение, особено за централната градска част, където през деня пешеходците трудно преминават, а нарушения на правилника за движение се виждат на всеки метър.

Дилян Данов: "Много трудно се намират места за паркиране. Трябва паркинги да се направят, най-вероятно подземни".

Единственият подземен паркинг в града обаче обикновено е полупразен. Русенци по-често използват платените места по улиците. Миналата година приходите на Общината от тази дейност са близо половин милион лева. Хората, които предпочитат страничните улици, обаче са много повече. И това най-често са работещи в централната част на града, които не могат да си позволят всеки ден да плащат по 8 лева за паркинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Файненшъл таймс: Дойде време Германия да поеме водеща роля в света
"Файненшъл таймс": Дойде време Германия да поеме водеща роля в света
Започва инициативата „Университетска зелена олимпиада 2017“
Започва инициативата „Университетска зелена олимпиада 2017“