В най-дългия ден от годината за 24-и път стотици хора от цялата страна посрещнаха изгрева на слънцето. На древното скално тракийско светилище „Зайчи връх" в античния град Кабиле бе пресъздаден уникален орфически ритуал на повече от 2000 години. Обредните наричания по запазени антични текстове и възлияния за втора поредна година бяха изпълнени на фона на специално композирана музика. Слънчевият диск се показа над хоризонта в 5:37 и огря изсечения образ на Богинята- майка Кибела.

Ямбол

С танц на жриците и ритуално факелно шествие до тракийското светилище започна ритуала по посрещане на слънцето в Деня на лятното слънцестоене.

Сияна Неделчева: Много е приятно, много е емоционално, много разчувстващо, сърце докосващо.
Продан Начев: Всичко е хубаво, радостно е защото слънцето се явява, а не се загубва.
Даниела Косева: Има много хора и тази атмосфера е много вълнуваща.

За втора година на „Зайчи връх" под звуците на специално композирана музика бе пресъздаден древен тракийски обред по посрещане на Бога - Слънце. Реконструкцията на орфическия текст, представен по време на ритуала е адаптиран от траколога професор, доктор на историческите науки Валирия Фол.

Проф. д.и.н. Валерия Фол, траколог: Това е най-дългия ден. Слънцето изгрява в точно определено време. И това е мощта на слънцето, на слънцето - бог. Светилището е така направено, че в този ден лъчите влизат и огряват релефа на Кибела, който е вътре на една скала в кръста. Светлината и слънцето символизират знания, просперитет и хората интуитивно идват на този ден, дори без да знаят че се прави тази реконструкция на обред.

Всяка година желаещите да посрещнат слънцето в най-дългия ден от годината на „Зайчи връх" се увеличават, а ритуала се превръща и в туристическа атракция.