НОВИНИ

Уникална операция в "Пирогов" спаси мъж с рак на лицето

За уникална операция за цяла Югоизточна Европа съобщиха днес от клиниката за спешна помощ "Пирогов”. При нея не само е отстранен тумор на лицето и шията на 43-годишен мъж, но негово място веднага е реинплантирана предварително взета и обработена кост от долната част на крака на пациента чрез специална 3D технология.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:15, 08.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Поставянето на специално изработения за целта титаниев имплант се случва благодарение на високотехнологичен процес, при който лекарите предварително задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл.

Като резултат 3D принтерът извайва индивидуалния 3D имплант, който в началото на август пристига в България. Операцията, извършена преди 4 дни е продължила 13 часа. Пациентът вече се чувства добре и се движи.

Това е само началото на подобни операции, които в чужбина са много по-скъпи - съобщиха от "Пирогов".

Проф. Николай Янев, лицево-челюстен хирург: Операцията беше виртуално симулирана няколко седмици предварително и последвана от изготвянето на 3D имплант чрез насочено виртуално планиране. А иначе самата кост взехме от крака, както и сегмент меки мускулни тъкани и кожен участък от областта на подбедрицата и с микроскопски техники се автотрансплантира в областта на лицето.
Проф. Николай Габровски, неврохирург: Така освен че се съкращава времето за операция, се избягва няколко етапното лекуване на пациента - да извършваме 2 или 3 операции една след друга т.е. първо да се махне тумора, после да слагаме пластични заместители. Сега всичко се случва на един етап.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Стоте дни на кабинета са пропиляно време за България
БСП: Стоте дни на кабинета са пропиляно време за България
Наводнени са над 2 500 домове в руския Приморски край
Наводнени са над 2 500 домове в руския Приморски край