Българската агенция по безопасност на храните е съставила два акта за административно нарушение на стойност от по 1000 лева за неправилно етикетиране на продукт, който имитира яйце. Това научихме днес от официално съобщение на агенцията. Продуктът, който...

Българската агенция по безопасност на храните е съставила два акта за административно нарушение на стойност от по 1000 лева за неправилно етикетиране на продукт, който имитира яйце. Това научихме днес от официално съобщение на агенцията. Продуктът, който БНТ2 първи показа е спрян от продажба и не се предлага на потребителите, както снощи вече ви казахме. Какво още пише в съобщението чуйте от следващия репортаж.

В съобщението си, Българската агенция по безопасност на храните пише, че при проверката си след подадения от БНТ 2 сигнал за наличието на странно яйце в салата ,са констатирали представяне на продукт имитиращ яйце, като яйце. В писмото се посочва още: „Въпросният продукт се разпространява във верига супермаркети и заведенията за бързо хранене, където се доставя като готов за консумация продукт „Руло от яйца на слайс, дълбоко замразено“. В съобщението пише още, че продуктът е съставен от яйца от кокошка 96%, модифицирано (не генно) картофено нишесте и сол. И се дистрибутира и етикетира правилно. Нарушението, според агенцията идва от наименованието лепнато на индивидуалната опаковка на самите салати, където пише „Зелена салата с яйце“.

Днес успяхме да видим и какво пише на етикета на едно такова руло от яйца, което се внася в България. Пратиха ни го от Агенцията по храните. Вижте го и вие. Официално регистрираното наименование е: Яйце руло шайба. Съдържание- белтък и жълтък от кокоше яйце, но не пише процентното съдържание на други съставки, например консерванти. Защото съхранението, според етикета става на минус 18 градуса, а след отварянето срокът на годност е 6 дни и то в хладилник. Странното е, че информацията, която Българската агенция по храните ни даде е, че рулото от яйца съдържа още нишесте и сол, а на етикета не пише такова нещо. Иначе, производител на предоставения ни етикет е Германската фирма ОВОФИТ.

От Съюза на птицепроизводителите В България, обаче казват, че е нереално да има 96% яйца в продукта.

По телефона Димитър Белоречков, председател на съюза на птицевъдите, обясни: "Изключено е да съдържа 96 процента яйца, защото ако съдържа 96 процента яйца то ще има цвят на яйцата. Имайте предвид, че не може да бъде направено по други причини, защото няма смисъл - просто няма логика да бъде направен от яйца. Тоя продукт, той няма да бъде имитиращ, той ще бъде яйчен".

Според Белоречков, подобен продукт направен само от яйца, трудно ще пробие на пазара, защото ще е скъп. Няма да има качествата на истинското яйце-нито витамини, нито омега 3, нито омега 6 нито ще има някакви другите вещества който ще са полезни за организма.

Този рулото от яйца вероятно би предизвикал моментно любопитство у потребителите, но в дългосрочен план няма да промени търсенето на естественото яйце- твърди Белоречков. Друг рекламен трик за налагането на яйчният салам е вероятната опасност от салмонела, но той е невалиден за България защото ние сме една от малкото страни в света където кокошките се ваксинират срещу салмонела.

Според Атанас Атанасов - собственик на фирма за производство и пакетиране на яйца, въпросният "яйчен салам" би помогнал за увеличаване на производството, ако се прави от истински яйца. Атанасов допълва: "По принцип пресният вкус на яйцето няма какво да го замени. Всяка една обработка влияе на вкусовите качества. Би трябвало да се добавят и някакви консерванти, защото това яйце трябва да издържи по-дълго време.

В изпратеното писмо от Агенцията по храните ни уведомяват още че,  рулото от яйца се влага в сандвичи и се използва за декорация на салати. Това трябва да се знае от потребителите, както и факта, че трябва да се прави разлика между безопасните и полезните храни.