България може да има своя нов изтребител до 24 месеца, заявиха представителите на шведския „Грипен“, които публично представиха днес офертата си за доставка на нов боен самолет за Българската армия. След като вчера в Министерството на отбраната бяха отворени офертите, стана ясно, че в конкурса се включват още САЩ с нови F-16 и F-18 и Италия с втора ръка „Еврофайтър“.

До 2 години може да бъде доставен първия изтребител, ако България избере шведската оферта.

Офертата предвижда, освен доставката на 8 машини с пълното им въоръжение, тяхната поддръжка, 30 години летатлена годност, като първите 3 години са напълно безплатни за България.

Швеция е готова да отстъпи на български фирми ремонта и доставката на резервни части за изтебителите.

Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика" в „Сааб“: Ако България избере „Грипен“, сме готови да си сътрудничим с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места. Възможност за сътрудничество виждаме с „Терем-летец“, „Авионамс“, „Оптикс“, „Самел“.

Обучението на пилотите и техниците също е включено в офертата.

© БНТ

16 км. е таванът на полета на Грипен. Той може да изпълнява операции в дълбочина до 3 хил.км. и може да бъде активиран за операции „въздух-въздух“ само за 10 минути.


Швеция е готова да подобри офертата си.

Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България: Ние сме готови да предложим дългосрочно 10-годишно сътрудничество. Т.е. разходите за поддръжка и експлоатация да бъдат по евтини.

Посланикът на Швеция заяви, че подобна сделка ще задълбочи двустранно икономическо сътрудничество.

Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България: Отношенията между България и Швеция са отлични. Повече от 40 шведски компании имат подразделения в България, създавайки над девет хиляди работни места.

Посланик Бергхолм посочи , че само за миналата година търговския обмен между двете държави възлиза на 350 млн. евро.

САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител

САЩ, Швеция и Италия подадоха оферти за нов изтребител

Три държави предложиха оферти за доставката на нов изтребител за Българската армията, стана ясно след като днес в Министерството на отбраната бяха от...