НОВИНИ

Саакашвили плати глоба за незаконно преминаване на украинската граница

Бившият губернатор на украинската Одеска област и някогашен президент на Грузия Михаил Саакашвили плати глоба от 3400 гривни (около 126 долара) за незаконно преминаване на границата. Това съобщи днес за ТАСС адвокатът на Саакашвили Маркиян Галабала, предаде агенцията.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:31, 04.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
саакашвили плати глоба незаконно преминаване украинската граница

На 22 септември магистрати от Лвовска област наложиха на Саакашвили, чието украинско гражданство е отнето, глоба за незаконно преминаване на границата на 10 септември.

Отначало той се опита да мине границата, като пътува с влак до Киев, но украинските железници му отказаха превоз поради липса на необходимите документи. След няколко часа Саакашвили, придружен от свои привърженици, пристигна на ГКПП "Медика-Шегини" с автобус, но бе върнат, тъй като пунктът бе затворен с мотива, че има бомбена заплаха. Вечерта обаче симпатизанти на Саакашвили пробиха кордона от служители на реда и го вкараха на украинска територия, напомня ТАСС.

Саакашвили се превърна в политически противник на украинския президент Петро Порошенко, който го лиши от украинско гражданство. През октомври бившият грузински лидер се включи в киевските протести, чиито участници настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон. Той се засели в палатковото градче пред сградата на украинския парламент, след като стана известно, че Киев му е отказал статут на бежанец, което носи възможна заплаха от изгонване от страната.

Реформатор, дошъл на власт в Грузия след "революцията на розите" от 2008 г., Саакашвили управлява близо десетилетие. Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетфликс спира да работи с Кевин Спейси
"Нетфликс" спира да работи с Кевин Спейси
Джихадистите са загубили 96 на сто от териториите в Ирак и Сирия
Джихадистите са загубили 96 на сто от териториите в Ирак и Сирия