От Агенция "Пътна инфраструктура" се подготвят да посрещнат зимата и със засаждането на близо 700 кипариси по автомагистрала „Тракия" в района на Карнобат. Миналата година точно там се образуваха огромни снегонавявания и на няколко пъти пътят беше затварян.

Експерименталният участък за предпазване от снегонавявания е с дължина 350 метра. В края на октомври беше изградена стена от бали слама. Сега се засаждат и кипариси.

Габриела Георгиева, представител на фирмата изпълнител на зеления пояс: Засаждат се устойчиви подходящи видове, размерът е близо 4 метра. Укрепват се да спират снега, съобразено е всичко с климатичните условия... работата доста върви, спори, но вижте и времето какво е, дават го да вали така или иначе не зависи само от нас, правим всичко възможно, работят хората, така че надявам се да е бързо.

Пътуващите шофьори по автомагистрала „Тракия" в посока София определят изграждането на предпазния зелен пояс и засаждането на високите растения като необходимо и неотложно.

В проблемната отсечка по автомагистрала „Тракия" в района на Карнобат са поставени вече и защитни щитове срещу снегонавявания. Прочистват се канавките и участъците, където през октомври се образуваха свлачища от падналия проливен дъжд.