НОВИНИ

Сагата "Междузвездни войни", събрана в една специална тетрадка

Осмият епизод "Последните джедаи" на сагата "Междузвездни войни" събира милиони фенове пред екраните по света още с премиерата. Сега ще ви разкажем историята на една тетрадка на близо 40 години, в която има спомени от сагата - от първия ѝ епизод. Снимки и статии събирани трудно в годините на социализма. Албумът е на журналистката Бояна Ушева. Той е ценен и с това , че в него са първите скици на Теодор Ушев - номиниран за "Оскар" за анимацията "Сляпата Вайша". Той рисувал героите, за да зарадва по-малката си сестра. В тази специална тетрадка надникнаха Мая Димитрова и Недялко Данов.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:00, 17.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още
Бояна Ушева: Това е рисунката на брат ми, на Люк.

Има истории, които винаги ще бъдат разказвани. Опазени в стара тетрадка. Със старанието и ентусиазма на дете, което е искало да се превърне в принцеса. Принцеса Лея.

Бояна Ушева: Хан Соло - аз бях влюбена, аз исках да се омъжа за него. Първата ми любов е това.

БНТ: Това ли беше филмът на вашето поколение?

Бояна Ушева: Да, аз живеех с този филм. Сигурно съм гледала всички епизоди поне по 20-30 пъти.

Стар автобус, превърнат във видеотека с нелегални копия на филма, картички от стрелбищата, списанията "Паралели" и "ПиФ" - преди 40 години щастието за децата от квартала е имало различни измерения.

Бояна Ушева: Това, не знам дали забелязвате, е разграфено с молив, по тази снимка брат ми ми направи плакат, едни квадратчета има с молив.

Истории за герои, събрани в тетрадка, която днес има нов прочит.

Бояна Ушева: Това са може би първите му плакати, които е направил в живота си. Ето това го имах на голям плакат. Същото, само че на голям плакат. Децата сега не си дават сметка, те могат да бръкнат в интернет и да принтират какви ли не неща от филма, но тогава много трудно се намираха, години, години съм ги събирала.

За вече порасналата Бояна "Междузвездни войни" е антиутопия. Съвременен прочит на войната между доброто и злото. Заиграването с реални събития добавя още един пласт към историята.

Бояна Ушева: Тогава Рейгън, президентът на САЩ, използваше изрази като империята на злото, за да опише Съветския съюз, така че такива понятия, свързани с филма влязоха и в политиката.

Има истории, които винаги ще бъдат разказвани. И докато в една далечна галактика се борят силите на тъмната и светлата страна, в една тетрадка някой вече грижливо събира спомените си за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Бъдещето на Европа след Брекзит
Репортерски поглед: Бъдещето на Европа след Брекзит
Над 200 дарения са получили през 2017 във Военноморския музей във Варна
Над 200 дарения са получили през 2017 във Военноморския музей във Варна