Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г., не желае повече да присъства на делото срещу него в Брюксел, започнало вчера. Белгийският съд е потвърдил, че в четвъртък, когато предстои следващото заседание по делото, обвиняемият ще отсъства, съобщиха местни медии.

Първоначално се предвиждаше съдът да заседава четири дни - до петък. След като вчера Абдеслам отказа да дава показания, съдът реши, че ще заседава само още веднъж - в четвъртък.
След вчерашното заседание обвиняемият бе върнат в затвор във Франция, на границата с Белгия. Вероятно след решението повече да не се явява пред съда в Брюксел, той ще бъде откаран в затвор край Париж. Там Абдеслам ще очаква началото на делото за участието му в парижките атентати. В Брюксел той е подсъдим за вероятно участие в престрелка с полицаи дни преди да бъде заловен.

Във Франция Абдеслам може да получи доживотна присъда по силата на закон, променен година след ударите, в които участва. Разследването установи, че той не се е отказал да се самовзриви в нощта на атентатите, а не е успял да задейства устройството си заради прекъснат проводник. Салах Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до датата на атентатите.

Безпрецедентен терор в Париж (обновена)

Безпрецедентен терор в Париж (обновена)

Франция преживя най-кървавите часове от Втора световна война.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Париж

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Париж

Джихадистката групировка Ислямска държава пое отговорност днес за снощните терористични нападения в Париж, в които загинаха 128 души, предадоха Ройтер...