Лидерът на италианската управляваща крайнодясна партия Лига Матео Салвини поиска предсрочни избори заради непреодолими различия в управляващата коалиция. Настоящият вицепремиер и вътрешен министър се обяви за незабавно свикване на парламента за вот на недоверие на кабинета.

Премиерът Конте заяви, че съдбата на кабинета и хода на политическата криза не зависят от Салвини.

Салвини се позова на многократните "не" на съюзника "Пет звезди". Последното беше при вота за високоскоростна железница Лион-Торино. Проектът на стойност 20 милиарда евро е с 40 на сто европейско финансиране. Във връзка с поискания вот, Салвини отхвърли съображения, че парламентът е във ваканция.

Матео Салвини - лидер на партия "Лига": Абсурдно е да се твърди, че не можем да караме депутатите да работят на 15-ти август, защото е празник. Те трябва да си вдигнат задните части и да дойдат на работа.

Салвини определи като демократически неприемлив евентуален опит за сформиране на нова управляваща коалиция.

Матео Салвини- лидер на партия "Лига": След настоящия кабинет ще има единствено избори.

На изборите миналата година движението "Пет звезди" имаше два пъти повече гласове от "Лига", но сега пропорцията в сондажите е обратна. Премиерът Конте обвини Салвини в опит да осребри възхода на партията си и отбеляза, че не е работа на вътрешния министър да свиква парламента.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Това правителство винаги е говорило малко и е работило много. Кабиненът не е всеки ден на плажа, а на работното си място.

От сряда Матео Салвини е на обиколка из плажовете на страната, която се тълкува като фактическо начало на предизборна кампания.