До 1 април 2019 година България и всички държави членки на ЕС трябва сами да изберат и да съобщят в Брюксел кое часово време смятат да прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това съобщиха от Европейската комисия във връзка с предложението на Брюксел през 2019 година окончателно да се премахне задължителната сезонна смяна на времето.

Предложението на Европейската комисия от догодина да спрем да местим стрелките на часовниците трябва първо да бъде одобрено от всички държави членки и от Европарламента. Ако това стане, през март догодина за последен път всички държави задължително и заедно ще преминат към лятно време. След това всяка страна индивидуално трябва да избере дали остава в него или предпочита зимното време. Тези, които искат зимно, могат още веднъж да преместят часовниците си през октомври 2019. След тази дата промени няма да са възможни.

Виолета Булц - еврокомисар по въпросите на транспорта: Искам да бъда много ясна - ние НЕ предлагаме целият Европейския съюз да премине към лятно или съответно към зимно часово време. Единственото, което предлагаме е да напрамим промените заедно и по същото време. Държавите членки сами ще решат кое да бъде постоянното им време.

Кое време предпочитате?Не е изключено съседни държави като България и Румъния, които сега попададат в една часова зона, да изберат различни времена. Според Еврокомисията това няма да се отрази на бизнеса и транспорта.