НОВИНИ

От нашия кореспондент в Идомени: Македония спря достъпа на икономически бежанци

Бежанският лагер в Идомени продължава да се разраства. Броят на хората там вече достигна 14 хиляди, след като късно снощи пристигна нова група бежанци. Македонските власти продължават да пропускат твърде малко мигранти да преминат гранцата, а напрежението расте.

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 07.03.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Нашият кореспондент в Идомени Александър Марков съобщава, че тази нощ през гръцко- македонската граница са пропуснати едва стотина души.

Македонските власти решиха от днес да не допускат на територията на страната сирийци от областите Дамаск, Тартус, Латакия и Камишли, както и иракчани от Багдад, Киркук и Дияла, тъй като те са считани за икономически емигранти.

ООН и "Лекари без граници" предупредиха, че заради лошите условия и стотиците огньове, които се палят в Идомени, се увеличават болните с респираторни проблеми. Две трети от бежанците са жени и деца, които са по-лабилни и податливи на заболявания.

"Преди около час възрастна жена се свлече на земята и се наложи да я отведат на носилка, повечето хора кашлят, а на мнозина нервите не издържат", разказва нашият кореспондент.

Повечето хора знаят за срещата, която предстои днес ЕС- Турция и чакат с нетърпение резултати.

Бежанците искат границите да бъдат отворени. Ето какво казват самите бежанци:

"Мисля, че срещата ще мине добре. Виждате какво става тук. Всички европейски страни са наясно със ситуацията тук. Вие, медиите, помагате за това. Надявам се Франция, Германия и Норвегия да се съгласят да приютят и тези хора."

"Очакваме някакво решение. Ние сме много тук, а Гърция не може да приеме всички ни в лагери. Почти всички искаме да отидем в Германия. Това пък е проблем за Германия, защото Франция и ЕС не й помагат".

"Ние искаме да се вземе решение, което да е най-добро за всички ни. Искаме границите да се отворят. Тук има много жени и деца, които се нуждаят от помощ, а това може да стане само ако се отворят границите".

"Ако границата скоро не бъде отворена, хората просто ще я пресекат по един или друг начин. Ще преминем, както можем. Целта ни е Европа. Никой от нас не иска да остане тук.

"Не е изключено да затворят маршрута, тъй като сме много хора тук. Ако затворят маршрута, обаче, тогава Европа няма да има правото да се нарича "хуманна". Такова решение би било против хората. "

Ако Балканският маршрут бъде наистина затворен и границите блокирани, в следващите няколко седмици близо 100 хиляди бежанци ще бъдат блокирани в Гърция. Две трети от тях са в северната част на страната, в лагери като Идомени.

Още за обстановката в Гърция можете да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Северна Гърция създават здравен център за бежанците
В Северна Гърция създават здравен център за бежанците
Преброяване на дивите лешояди
Преброяване на дивите лешояди