НОВИНИ

Само 20 стопанства в Русенско спазват изискванията при отглеждането на прасета

Само 20 стопани в русенско гледат в двора си прасета според изискванията срещу разпространението на африканска чума по свинете. Близо 1 000 обаче не са си регистрирали животните в Агенцията по безопасност на храните и ако се разболеят, няма да получат обезщетения от държавата. През пролетта започва „зареждане“ с нови прасета и има изисквания, които трябва да се спазват – неща, които не са непосилни, но струват пари и се пренебрегват.

bnt avatar logo
от А. Кючуков, Д. Василева
14:50, 25.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В община Сливо поле са едни от най-големите свинекомплекси в България, в които се отглеждат близо 100 000 животни. Затова и дисциплината от страна на стопаните в района е най-сериозна.

Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле: Успяхме да ги убедим, че те трябва да заколят животните, да приберат месото, докато чумата е все още встрани. И в момента имаме само едно - единствено прасе.

През пролетта започва „зареждане“ с нови прасета и има изисквания, които трябва да се спазват - неща, които не са непосилни, но струват пари и се пренебрегват. Стопаните са уведомени, че трябва да разполагат с бетонна площадка 2х2 метра, да купуват животните само от лицензирани производители, да ги транспорат с разрешение на Агенцията по безопасност на храните и да се следят постоянно от ветеринарен лекар.

Свилен Иванов, заместник областен управител на област Русе: Хората трябва да знаят, че ако не е регистриран обектът, не трябва да чакат обезщетение от държавата.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе: Имам чувството, че някои хора искат да видят вирусите, бактерията как атакува някого, но те са невидими и не ги виждаме, като причиняват заболявания.

Затова и се и засилва контрола в личните стопанства. Ограничава се сериозно и достъпа на ловците до тях, тъй като една от големите заплахи е именно пренасяне на заразата от дивите на домашните прасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолова представи мерки за защита на длъжниците към банки
Манолова представи мерки за защита на длъжниците към банки
Банката в Нова Загора ще възстанови откраднатите от служителката им пари
Банката в Нова Загора ще възстанови откраднатите от служителката им пари