НОВИНИ

Само 37% от европейците желаят да са предприемачи

Над 90% от създадените прохождащи компании или така наречените "стартъпи" не оцеляват до третата година от създаването си. Това са организации или групи от млади предприемачи в различни сфери, които имат за цел да реализират нова идея или бизнес, непознат до момента. В същото време броят на европейците, които биха искали да се занимават с предприемачество, е доста по-нисък от този в САЩ и Китай.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова
20:20, 07.03.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Статистиката у нас не е по-различна – голям част от младите хора не се решават да започнат самостоятелен бизнес проект или да реализират своята уникална идея. За да се промени тенденцията в положителна посока, е създадена инициативата „Стартъп юръп уийк“, с подкрепа от Европейската комисия. Тя се открива за трета година у нас и има за цел да свърже държавните институции с младите предприемачи.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България: Ние виждаме възможност, за младите хора от една страна да намерят своята по-бърза бъдеща реализация, от друга страна една статистика която не говори добре за нас. - Само 37 процента в Европа изразяват желание да се занимават с предприемачество. Докато в САЩ те са 51 процента. Ние имаме много какво да догонваме в тази област.

Предизвикателствата, пред които се изправят прохождащите компани, са много – липсата на пазар, подбора на екип, създаването на конкурентна бизнес идея, но основният проблем е финансирането, защото банките не отпускат кредити на фирми без опит. В много от случаите обаче неуспехът не се дължи на външни фактори.

Михаил Комитски, преподавател във Висше франкофонско училище по администрация и мениджмънт: За съжаление глобалната тендeнция е, че над 90 процента от старъп компаниите не доживяват третата година и то точно поради факта, че не се подготвят професионално.

По-големият процент иновативни проекти е в сферата на IT технологиите. Има възможности обаче за финансиране и в други области, стига проектът да има иновативен елемент. 17-годишната Маргарита Георгиева - ученичка от Националното училище за танцово изкуство, създава един от успешните проекти и така реализира «стартъп» за нов спектакъл с името "Балерина". Скоро той трябва да излезе на сцена в България, а след това да се играе и на турне в Америка.

Маргарита Георгиева, ученичка 11 клас, Национално училище за танцово изкуство София: Ние - моите приятели от училищата по изкуства се събрахме и решихме да сътворим балетен спектакъл по поемата "Изворът на Белоногата" и той да бъде с авторска музика, да се играе от млади таланти, стилът е е неокласика - балет, това което аз изучавам.

Освен в София, срещите между авторите на иновативни бизнес идеи и представители на институциите продължават в още 8 български града - Стара Загора, Бургас, Варна, Габрово, Велико Търново, Враца, Русе и Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил
Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил
Протестите в защита на доктор Иван Димитров в Пловдив утихват
Протестите в защита на доктор Иван Димитров в Пловдив утихват