НОВИНИ

Само амбулаторните листове от лекар ще бъдат извинителни бележки в училище

Амбулаторните листове от лекарите вече ще служат като извинителна бележка в училище. Целта е да спре фалшификацията на медицински бележки, което често се прави от самите ученици - стана ясно днес в ефира на сутрешния блок на БНТ.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Илиана Минковска
12:38, 28.09.2016
9323
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Извиняването на отсъствия по болест вече ще е възможно само с амбулаторен лист, който ще се издава от личния лекар. Малките извинителни бележки, популярни до сега - са напълно невалидни. За това са се споразумели образователното и здравното министерство в опит да бъдат пресечени порочните практики за фалшиви извинителни бележки.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието - На много места учениците след 5-и клас започват да ги фалшифицират (извинителните бележки - б.р.), с това дават лош сигнал за началото на своя живот.

Добрият пример идва от Враца, където проверките на Регионалното управление на образованието показали, че злоупотребата с медицинските бележки прикрива сериозни нарушения в учебния процес. За това тук от години отсъствия се извиняват само след амбулаторен преглед.

Нели Борчева, директор на СУ "Козма Тричков" Враца - Смятам, че с тази мярка учениците ще „ оздравеят", ще се чувстват много по-работоспособни, а пък и лекарите ще изпълняват задължението си да ги лекуват така, както би трябвало да бъде.
;

Не липсват обаче и отрицателни мнения, според които рестриктивната мярка само ще маскира проблема.

Румен Петков, директор на ОУ "Васил Левски", гр. Враца - Възлагаме едни много тежки условия, които ще причинят неимоверно задръстване пред джипитата от чакащи родители, баби, роднини, да вземат амбулаторен лист за детето.

С мотива, че училището преди всичко възпитава, образователното министерство е на мнение, че това е най-добрата мярка срещу фалшивите бележки, която ще реши с години премълчаван проблем.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието - Трябва да се пресече този опит, който в много години се е натрупвал и не се е предприемало абсолютно нищо.

Бележките за извиняване на отсъствие по домашни причини остават в познатия до сега формат, написани четливо и грамотно само от родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо за кончината на Шимон Перес
Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо за кончината на Шимон Перес
Евродепутати подкрепят номинацията на Кристалина Георгиева
Евродепутати подкрепят номинацията на Кристалина Георгиева