Само два дни след САЩ, свое посолство в Ерусалим откри и Гватемала. Палестинската автономия отзова за консултации посланиците си в четири европейски страни, участвали в официалното откриване на американското посолство. Бурните протести в ивицата Газа ще продължат, заявиха лидерите на палестинските партии. А дипломатическата криза между Израел и Турция се задълбочава.

Гватемала стана втората държава, която вече има дипломатическа мисия в Ерусалим. Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства страната, а президентът на Гватемала Джими Моралес заяви, че започва нова ера в отношенията между двете държави.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Добре дошъл на моя приятел, президентът Джими Моралес. Гватемала беше с нас в началото, Гватемала е с нас сега и ние приветстваме отварянето на посолството на страната в Еруслаим.
Джими Моралес, президент на Гватемала: Това наистина е нова ера, което ни кара да мислим, че ще работим заедно и ще се подкрепяме много повече, по всички възможни начини.

А дипломатическата криза между Израел и Турция се задълбочава. Израелският посланик, който беше отзован вчера от Анкара, е бил претърсен при проверка за сигурност на летището в Истанбул. Това предизвика протеста на Израел и турският шарже д'афер е бил повикан във външното министерство на страната.

Еманюел Нашон, говорител на МВнР на Израел: Тази сутрин посланикът на Израел беше публично унизен на летището в Истанбул. Той е бил проверяван от граничните служби без това да е необходимо, при това в присъствието на камери, именно, за да бъде унизен. И тези кадри са разпространени в цяла Турция. Това е нещо, което ние не можем да приемем.

Кризата в отношенията между регионалните сили Турция и Израел се разпростря и извън дипломацията. Министърът на земеделието обяви, че спира вноса на турска селскостопанска продукция. Междувременно стана ясно, че палестинската автономия отзова за консултации ръководителите на дипломатическите си мисии в четири европейски страни - Австрия, Румъния, Унгария и Чехия. Причината - участвали са в церемонията по откриване на американското посолство в Ерусалим.

По-късно дойде и новината, че заради ескалацията на напрежение в Газа Чехия на този етап няма да мести посолството си в Ерусалим, каквито намерения бяха заявени по-рано. А исландците поискаха от обществената телевизия страната да не се включва в песенния конкурс "Евровизия" догодина, домакин на който трябва да е Израел. До момента са събрани повече от 17 000 подписа в подкрепа на тази идея, от ръководството на медията казаха, че не са взели решение, но насилието в Газа би могло да повлияе на вземането му.

© БТА