В Луковит санираха блок по националната програма за енергийна ефективност без един от апартаментите му. Причината е, че собственичката се страхува да не се разболее от стиропора, който се използва за изолацията. Затова въпреки че вече е готов, блок "Кръгояр" не може да бъде одобрен от инвеститорския контрол.

Луковит

Живеещи в блока разказаха, че са направили всичко, което се изисква в програмата, но Ценка Исаева, чиито апартамент е на последния етаж, отказала с мотива, че от стиропора може да се разболее.

Асен Асенов, съсед: Тя изобщо не приема нищо, не приема никой. Казва, че ще се разболее, даже говори, че който се къпе, ще се разболее.
Камелия Маринова, съседка: Тя не иска, не знам. Казва, че ще получи рак на кожата, там други работи...
Искра Стефанова, съседка: Казва, че е културна и възпитана, пък в същото време не оцени ценността на това, което се прави в момента.

Несъгласието на Ценка Исаева е можело да спре санирането, тъй като е необходимо 100% съгласие от всички съседи. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не спре ремонта на блока.

Иван Грънчаров, кмет на община Луковит: Странното е по-скоро тук, в съседите, тъй като по Закона за етажната собственост те имат право да настояват тази жена да бъде изселена от този блок, защото в крайна сметка фасадата на блока е и тяхна, тя е обща.

Хората, които са санирали своите жилища, смятат, че апартаментът на Ценка ще стане причина да се наруши изолацията на блока и да проникне влага в техните жилища.

Асен Асенов: Ще протече. От самата изолация отзад, аз съм майстор и аз работих тук и смятам, че ще има проблеми.

Според съседи, докато е текъл ремонтът на блока, Ценка е била в жилището си, почти барикадирана. Дни след приключването тя е заминала в Украйна при съпруга си. Съседите ѝ се надяват, че ще се върне и ще позволи да се санира и нейният апартамент, за да има сградата завършен вид.