НОВИНИ

Само един петролен склад във Франция остава блокиран

Деблокирани са всички петролни складове във Франция с изключение на един, снабдяването с гориво се подобрява в цялата страна, обявиха властите. Стачната вълна срещу реформата на трудовия кодекс се пренесе в петролните терминали в Хавър и създаде риск за зареждането на парижките летища. Синдикатите призоваха към засилване на мобилизацията след ден на национален протест, който прерасна в сблъсъци с полицията. На този фон емблематичен процес срещу петима синдикалисти за нападение срещу шефове на Еъ Франс през есента беше отложен за края на септември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:39, 27.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Полицията деблокира със сила складовете в северния град Донж. В резервоарите на парижките летища има керосин за 4 до 6 дни. Властите призоваха авиокомпаниите по възможност да избягват зареждане във френската столица, а пристигащите полети да носят повече гориво.

Близо 20 % от френските бензиностанции днес изпитват трудности със снабдяването. Зареждането вече е по-лесно в Западна и Северна Франция, но проблемите продължават в Париж и югоизточните райони. Заради несигурността хората се презапасяват.

Няма да се стигне до недостиг на гориво в национален мащаб, уверяват властите. Разчита се на пристанищата, за снабдяването през почивните дни са мобилизирани шофьорите на цистерни.

Вместо днес слушанията по делото за събитията в Ер Франс от октомври ще са на 27 и 28 септември, реши съдът.

;

Петима от обвиняемите синдикалисти отговарят за саморазправа с двама шефове от отдел "Кадри". Недоволството избухна заради планирано преструктуриране на компанията и риск за три хиляди работни места. Случаят със скъсаната риза доби световна известност. Синдикатите заклеймиха процеса като стратегия на Ер Франс да криминализира профсъюзната дейност.

Ерве Дюфресне - адвокат на обвиняемите: "Не говорим достатъчно за фактите. Опитват се да превърнат случая в профсъюзна борба, но нещата не стоят така".

Франция не е в криза, увери от срещата на Г-7 в Япония президентът Оланд, но подчерта, че реформите са необходими и той е решен да ги доведе до край. Снощи срещу проекта по улиците на Франция са излезли 300 хиляди души според синдикатите, и двойно по-малко според властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на Янтра постепенно спада
Нивото на Янтра постепенно спада
Тръгва традиционният поход По стъпките на Ботевата чета
Тръгва традиционният поход "По стъпките на Ботевата чета"