Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години. Отхвърлена обаче беше забраната за пушене на наргиле на закрито.

За мотивите на управляващите и от какво останаха недоволни депутатите от НФСБ - вижте повече от прякото включване на Милена Кирова.

От ГЕРБ посочиха, че освен забрана за употреба на тютюн наргилета, електронни цигари за деца до 18 години, са увеличени и детайлизирани глобите, които касаят не само нарушителите, но и тези които са допуснали нарушението. Посочиха, че не се въвежда забрана за пушене на наргилета на закрито, защото е необходима нотификация съгласно евродиректива.

От НФСБ са доволни от забраната за пушене на наргиле от непълнолетни, защото смятат, че това се превърнало в опасна мода, а никой не може да гарантира състава на смесите.

Не са удовлетворени, че остава възможността да се пуши наргиле на закрито. Подозират наличието на икономически интереси и управляващите се притесняват да не загубят подкрепа от влиятелни бизнесмени в развлекателния бизнес.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Знаете ли защо се наложи да въведем забрана само за деца? Процедурата изисква нотификация съгласно директивата. Така внесен от народни представители не може. Затова се въздържаха да приемам тоталната забрана, защото това крие риск от наказание за България. Народното събрание не е такъв орган.
Валери Симеонов - НФСБ: Не е допустимо да е забранено пушенето на закрито, а на лули не. Подозираме наличието на фирмени интереси. Собствениците на такива наргиле барове имат доста влияни по отношение на управлението. Те искат да запазят своя бизнес за сметка на здравето на хората. Това са, ако мога така в приказен план да ги представя, Али Баба и 40-те разбойника.
На първо четене: Край с пушене на наргиле на закрито

На първо четене: Край с пушене на наргиле на закрито

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето, които забраняват пушенето на наргиле на закрити обществени места, както предлагането...

Напрежението в коалицията "Обединени патриоти" остава и днес. От "Атака" внесоха писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, с което посочват, че решението на НФСБ и ВМРО за смяна на ръков на ПГ на "Обединени патриоти" е нелегитимно.

Освен това, Волен Сидеров е изпратил писмо до Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с покана за искане да се проведе утре съвет на малката коалиция, както и голям коалиционен съвет с ГЕРБ.

След почивката днес предстои депутатите да разглеждат Закона за личните документи.

Волен Сидеров вече не е председател на ПГ "Обединени патриоти"

Волен Сидеров вече не е председател на ПГ "Обединени патриоти"

Промени в ръководството на Парламентарната група на Обединени патриоти. Волен Сидеров вече не е председател на групата. Начело застават Валентин Касаб...