НОВИНИ

Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години

Депутатите приеха забрана за пушене на наргилета от деца до 18 години. Отхвърлена обаче беше забраната за пушене на наргиле на закрито. За мотивите на управляващите и от какво останаха недоволни депутатите от НФСБ - вижте повече от прякото включване на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:25, 11.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

От ГЕРБ посочиха, че освен забрана за употреба на тютюн наргилета, електронни цигари за деца до 18 години, са увеличени и детайлизирани глобите, които касаят не само нарушителите, но и тези които са допуснали нарушението. Посочиха, че не се въвежда забрана за пушене на наргилета на закрито, защото е необходима нотификация съгласно евродиректива.

От НФСБ са доволни от забраната за пушене на наргиле от непълнолетни, защото смятат, че това се превърнало в опасна мода, а никой не може да гарантира състава на смесите.

Не са удовлетворени, че остава възможността да се пуши наргиле на закрито. Подозират наличието на икономически интереси и управляващите се притесняват да не загубят подкрепа от влиятелни бизнесмени в развлекателния бизнес.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Знаете ли защо се наложи да въведем забрана само за деца? Процедурата изисква нотификация съгласно директивата. Така внесен от народни представители не може. Затова се въздържаха да приемам тоталната забрана, защото това крие риск от наказание за България. Народното събрание не е такъв орган.
Валери Симеонов - НФСБ: Не е допустимо да е забранено пушенето на закрито, а на лули не. Подозираме наличието на фирмени интереси. Собствениците на такива наргиле барове имат доста влияни по отношение на управлението. Те искат да запазят своя бизнес за сметка на здравето на хората. Това са, ако мога така в приказен план да ги представя, Али Баба и 40-те разбойника.
;

Напрежението в коалицията "Обединени патриоти" остава и днес. От "Атака" внесоха писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, с което посочват, че решението на НФСБ и ВМРО за смяна на ръков на ПГ на "Обединени патриоти" е нелегитимно.

Освен това, Волен Сидеров е изпратил писмо до Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с покана за искане да се проведе утре съвет на малката коалиция, както и голям коалиционен съвет с ГЕРБ.

След почивката днес предстои депутатите да разглеждат Закона за личните документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство
Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство
Две деца са сред загиналите туристи при бедствието на Халкидики
Две деца са сред загиналите туристи при бедствието на Халкидики