Ггрипната епидемия продължава да върлува в 23 от общо 28 области на страната. Извън обсега ѝ остават само Силистра, Габрово, Перник, Ловеч и Стара Загора, където епидемията е отменена от днес заради значителен спад на заболеваемостта. В цялата страна са затворени над 1300 училища. Загубеното учебно време в тях няма да се наваксва. Учениците в Добричко и Пазарджишко обаче се връщат на училище от днес.

„Това, което прави грипа сравнително страшно заболяване е, че той има способността да уврежда лигавицата на бронхиалното дърво като нарушава естествената бариера, която е първата линия за защита на организма не само от вируси, а и от други много възможни микроорганизми“, каза в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Велизар Шиваров - началник на Лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

д-р Велизар Шиваров - началник на Лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“: В град като София с високо ниво на замърсяване, самите фини прахови частици - тези, които наричаме PM2,5 засилват възпалителния отговор на бронхиалното дърво - по този начин го опосредстват и го правят по-достъпен както за вируси, така и за бактерии.
В 23 области в България е обявена грипна епидемия, пикът ще е следващата седмица

В 23 области в България е обявена грипна епидемия, пикът ще е следващата седмица

Грипът се разпространява. 23 области в България вече са в негов плен. Епидемия от днес има в София-град, Кюстендил, Враца и Благоевград. От утре ще б...