НОВИНИ

Компенсация заради АЧС ще получат само стопаните на регистрирани прасета

Частните стопани ще получат компенсация за ликвидираните заради АЧС свине, но само за регистрираните животни, обясниха от Министерството на земеделието. Обезщетението ще бъде по пазарни цени, а тези, които не са декларирали животните, както изисква законът, могат да разчитат само на 300 лв на двор за дезинфекция.

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 06.08.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Собствениците на регистрирани животни ще получат сериозна икономическа подкрепа, но тези, които не са заявили отглежданите прасета, ще понесат загуби.

Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите: И сега действащата нормативна уредба и наредбата, която регламентира реда и начина за изплащане на обезщетения на стопани, които са засегнати от заразни заболявания ясно казва, че се обезщетяват по пазарни цени.

Като свой пропуск от министерството отчетоха неуспешния контрол върху популацията на диви прасета. Сега започва залагането на 400 капана из горите, които да помогнат в намаляването на броя им.

Освен това, не са елиминирани проблемите, които създават малките стопанства с нерегистрирани животни. В България работят 1100 ветеринарни лекари и има достъп до специализирана помощ във всяка точка на страната, уточниха още от министерството.

Специалистите посочиха, че в момента африканската чума по свинете върлува на три континента, а борбата с нея е продължителен процес. Испания, например се е справила с чумата за 30 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиневъдите от Първомай се отказаха да блокират главния път за Истанбул
Свиневъдите от Първомай се отказаха да блокират главния път за Истанбул
Задържаха обвинения за убийството на поклонник от похода до Рилския манастир
Задържаха обвинения за убийството на поклонник от похода до Рилския манастир