Самолет АУАКС на НАТО кацна днес на летище София. По този начин алиансът още веднъж да потвърди ангажимента си да гарантира сигурността на Югоизточна Европа. Повече подробности за способностите на самолета за ранно предупреждение от Николай Минков.

София

© снимки: БТА

Самолетът АУАКС е най-мощното средство за далечно разузнаване, с което разполагат НАТО-вските армии. То е базирано върху Боинг 707. Когато изпълнява полети на височина 10 км. той има способностите да разузнава цели на противника в дълбочина от 120 хил. квадратни километра.

Най-забележителната част е 12-метровия диск-антена.

АУАКС-ът разполага с четири турбодвигателя TF-34, които му осигуряват таван на полета над 11 км и продължителност на летене повече от 6 часа.

Общо 12 души е екипажът на машината.

Това е кокпитът. От тук двамата пилоти и бординженерите управляват машината. Мощни компютри заемат цялата централна част на самолета.

Това е разузнавателното сърце на АУАКС-а. От тук операторите засичат цели на противника, както и извършват координация на силите и средствата на НАТО при бойни действия или при учения.

бригаден генерал Карстен Щойе: Като част от мерките за гарантиране сигурността на съюзниците след март 2014-та сме изпълнили над 1400 мисии, с над 11 хил. летателни часа в европейското въздушно пространство на НАТО.
ген.-лейт. Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: "Посещението на компонента на НАТО за ранно предупреждение е символ на единството на страните-членки и усилието на България да модернизира своите ВВС по изисквания на НАТО".

Общо 16 са самолетите АУАКС, с които разполагат силите на НАТО.