Частен самолет с петима души на борда е излетял без проверка от "Летище София" . Случаят е от петък, но за него се разбра едва днес. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за гръцкия остров Скиатос.

Машината с петима души на борда е излетяла в петък от площадка "Драгановци" в Габрово. В 15.30 ч самолетът е кацнал на "Летище София" , където престоял близо час, преди да продължи към крайната дестинация - остров Скиатос в Гърция.

Един от пасажерите е слязъл и е напуснал зоната за сигурност, като след това се е върнал и е бил щателно проверен от служителите по сигурността.

Грешка е направил служител на летището, който не е съобщил, че самолетът ще напуска територията на България. Служителят има доста голям стаж и до момента не са регистрирани нарушения от негова страна. От МВР заявиха, че вината е изцяло на наземния оператор.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД "Гранична полиция": Може би, ако беше голям самолет нямаше да се случат тези неща. Малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор е допуснал една груба грешка, но не е имало някакви вредни последици от цялата тази работа.

След сигнал на МВР пътниците били проверени от гръцките власти, които не открили нищо притеснително. От "Летище София" заявиха, че до изясняване на обстоятелствата по случая виновният служител е с отнет служебен пропуск и е отстранен от длъжност.

"Летище София" отстрани служител след инцидента с непроверен частен самолет

"Летище София" отстрани служител след инцидента с непроверен частен самолет

Частен самолет с петима души на борда е излетял без проверка от летище София. Случаят е от петък, но за него се разбра едва днес. Самолетът е излетял...

Случаят стана повод за искане на оставка.

Румен Петков, председател на "АБВ" : Ако е истина, Любимец 13 просто трябва да си ходи! Иначе става въпрос за неспособността на министър-председателя да създаде условия българските граници, границите на ЕС да бъдат ефективно управлявани на летищата. Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген този министър ги разрушава с всички сили и средства, които има под ръка, а те не са малко, уверявам ви.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Това не е грешка на гранична полиция и не касае действия на МВР. Засега нямаме информация да има други такива случаи.

От ръководството на МВР съобщиха, че е изискано от ръководството на „Летище София“ ЕАД да проведе заседание на Летищния комитет за обсъждане на случая с частен полет, осъществен с петима души на борда. Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Аерогари е назначила комисия за извършване на проверка. Резултатите ще бъдат докладвани на 18.07.2018 г. на главния прокурор.