НОВИНИ

Първи полет на китайски пътнически самолет

Самолетът C 919 , построен от китайската държавна компания Комак, чието производство цели да наруши двуполюсното господство Еърбъс - Боинг днес излетя за първия си полет, предадоха световните агенции. Самолетът, който е продукт на съвременни технологии, показва амбициите на Пекин в сектора.

bnt avatar logo
от БТА
10:04, 05.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Днес машината излетя от международното летище в Шанхай за първия си изпитателен полет, който трябва да продължи час и половина.

В бяло, синьо и зелено и изписани С919 на корпуса, той се отдели от пистата в 14:00 часа местно време, съпровождан от виковете и аплодисментите на хиляди хора, събрали се край лентата за излитане.

Заради изпитателния полет обичайният трафик на летището в Шанхай бе ограничен.

Самолетът може да превозва до 168 пътници на разстояние 5550 километра. Комак се надява да се конкурира по регионалните полети с двете международни звезди във въздушния транспорт за полети на средни разстояние - Бе 737 на Боинг и А320 на европейския Еърбъс.

Комунистическият режим в Китай възприе този самолет като залог за престижа си. Машината бе показана за първи път пред публика през ноември 2015 година. Пекин не щадеше пари за създаването на самолета.

Да нямаме самолет "made in China", е равносилно да се оставим да бъдем подвластни на другите, каза през 2014 година президентът Си Цзинпин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Гугъл“ ще плати на Италия 306 млн. евро данъци
„Гугъл“ ще плати на Италия 306 млн. евро данъци
Парламентът освободи Бисер Петков като управител на НОИ
Парламентът освободи Бисер Петков като управител на НОИ