НОВИНИ

Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра

Преди повече от 30 години самолет ТУ–134 е предоставен на Силистра, за да се ползва като авиоцентър и зала за компютърни игри за деца. Днес самолетът ръждясва, а група силистренци искат той да бъде ремонтиран и районът около него да бъде облагороден.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Незабравка Кирова
18:00, 21.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.

През 1986 година след настояване на местната власт самолетът е бил предоставен на тогавашния център за научно и техническо творчество.

Маргарита Любомирова - директор ОДК – Силистра
„Да се качат в самолет малките ученици, да питат какво е мястото на пилота или да бъдеш пилот - дори насочване за избор на професия.”

Парите обаче свършват и дейността на авиоцентъра е прекратена. С годините мястото запустява, а самолетът ръждясва.

Димитър Караджов
„Като общински съветник бях отправил питане до Община Силистра относно статута и намеренията. Отговорът беше, че за момента не са предвидени средства за реновиране на самолета и зоната около него.”

Затова заедно с активни граждани Димитър Караджов решава да променят нещата. Направили са идейно предложение и очакват на първо време финансиране за облагородяването на района.

Ани Светославова
„Най-важната ни ключова думичка е заедно, защото сформирахме неформална гражданска квартална група - привличаме хора активни, от квартала, с позиция, с готовност за включване с доброволна работа.”
Петър Хвърчилов
„Самата инициатива включва да се направи кът за спорт, като спортна площадка за стрийт-фитнес, да се направи кът за отдих.”

Младежите си представят още стълбата към самолета да е сцена за таланти и имат идея той да бъде обрисуван с графити на местни художници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето на три параграфа от Закона за банковата несъстоятелност
Президентът наложи вето на три параграфа от Закона за банковата несъстоятелност
Арестуваха трима души във връзка с обири в Пазарджик и Пловдив
Арестуваха трима души във връзка с обири в Пазарджик и Пловдив