НОВИНИ

Самолети ще помагат срещу градушките

Нова система за борба с градушките, която включва и използването на самолети, се очаква да заработи в България догодина. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева. За въвеждането на новата система са необходими 17 млн.лв. Предвижда се от 2018-а фермерите да плащат такси за противооградна защита.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:21, 02.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В момента у нас има 200 ракетни площадки, с които се защитава едва 1/3 от обработваемите земеделски земи. Предвижда се изграждане на 32 нови площадки, но и те няма да са достатъчни. Затова земеделското министерство въвежда далеч по-модерен начин за борба с градушките. Ще бъдат използвани специализирани самолети, които ще атакуват градоносните облаци по няколко начина - чрез летене над тях и пускане на пиропатрони или чрез летене под облаците и разпръскване на сребърен йодит с генератори.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Със самолетния способ може да се борим и с други природни явления - не само градушки, а и слани, проливни дъждове. С новия метод може да защитаваме и урбанизирани територии, тъй като при него не се изстрелват ракети.

Според проучване на Института по космически технологии към БАН, подобен съвременен метод за борба с градушките се използва в много страни в Европа и света.

Проф. Димо Зафиров - Институт по космически технологии към БАН: Престои подготовката на тръжна процедура за избор на авиационен оператор, който ще извършва дейността за борба с градушките. Този оператор ще определи самолетите, с които ще работи, методиката, пилотите, които ще бъдат обучени.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Надявам се моделът да заработи още догодина. Разбира се финансовата обосновка трябва да бъде одобрена от финансовия министър. Имаме принципна подкрепа.

Предвижда се от 2018 година фермерите да плащат годишни такси за противоградова защита - между 70 и 90 стотинки на декар .На среща в понеделник браншовите организации от земеделието и застрахователите са подкрепили предложението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влез в час с данъците
Влез в час с данъците
Повдигнаха обвинения на двамата задържани полицаи в Благоевград
Повдигнаха обвинения на двамата задържани полицаи в Благоевград