Нов затвор за 400 души и обучителен център за кадри, които да работят в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" предстои да бъдат изградени в дупнишкото село Самораново. Част от хората в населеното място обаче са притеснени и обмислят събирането на подписка срещу изграждането на новия затвор. Финансирането е по Норвежкия финансов механизъм и ще струва около 35 млн. лева. Теренът, върху който ще се строи, е собственост на Министерството на правосъдието.

Вижте и още в прякото включване на Ирина Николова.

Самораново, Дупница

Новият модерен затвор ще е от закрит тип и ще се охранява строго. Предвижда се в килия да бъдат настанени по двама лишени от свобода. Ще бъдат обособени и зали, в които затворниците ще могат да спортуват.

старши комисар Александър Апостолов, началник на Затвор „Бобов дол": В този затвор ще бъдат настанени лишени от свобода от останалите затвори. По този начин ще отговорим на европейските изисквания във връзка с битови условия и жилищна площ на настанените лишени от свобода.

Жителите на село Самораново обаче са силно притеснени от изграждането на новия затвор.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" определят притесненията на хората като неоснователни.

старши комисар Александър Апостолов, началник на Затвор „Бобов дол": По-скоро ние сме имали проблеми с местното население. Защото местното население е правило набези, във връзка с тези сгради, които в момента не могат да бъдат добре стопанисвани и ще бъдат ползвани.

Проектът предвижда капацитетът на обучителния център да бъде около 150 души, които ще имат възможност да практикуват в новия затвор. Предвижда се старите военни сгради да бъдат изцяло ремонтирани.

проф. Николай Проданов - заместник-министър на правосъдието: Ние решихме, че ще бъде разумно да осъществим това строителство в район, в който има стари постройки. Те биха могли да бъдат сериозно реконструирани, така че строежът като цяло да бъде завършен по-бързо и респективно да струва по-скромна сума.

От Министерството на правосъдието казаха, че с новия център ще се осигури по-добрата подготовка на бъдещите кадри в системата.