НОВИНИ

Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете

3-годишният Никола Димитров се бори с детска церебрална парализа. След няколко несполучливи операции у нас, майката търси лечение в болница в Полша. Там лекарите дават големи надежди за оздравяването на малкия Ники. За заминаването обаче са нужни средства, непосилни за майката на момчето.

bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 06.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Откриват болестта на Ники, когато е на пет месеца. Детската церебрална парализа е засегнала сухожилията му и детето не може да движи дясната си ръчичка и краче. Първата операция в пловдивска клиника Ники претърпява, когато е на една година.

Саша Димитрова: "До момента имаме десет направени операции. Четири на дясната ръчичка и шест на крачетата, като три на всяко. Последната операция се направи януари тази година. За съжаление само първата и последната бяха сполучливи".

Ники ходи всеки ден на рехабилитация, логопед и психолог. Майка му живее сама, взима 370 лева на месец - крайно недостатъчни за лечението на момчето. Чака одобрение за личен асистент.

Саша Димитрова: "Рехабилитацията на месец в България е 1200 лева. Само рехабилитация. Няма как да се справим с тези пари. Касата поема 10 дни от месеца. Останалите 30 до следващото направление трябва да си ги платим ние".
;

Саша се свързала с болница в Полша, където дават големи шансове за оздравяването на Ники.

Саша Димитрова: "В Полша има много модерна апаратура – робот, който раздвижва предимно ръце, робот, който учи децата да ходят. Процедурите траят между 3 и 5 часа дневно. Нещо, което в България никъде го няма. Там дават надежда".

Рехабилитацията там ще струва 5550 евро. Благодарение на добри хора средствата са вече събрани и Ники заминава на 8-ми май. Нужни са обаче пари за билети и престой.

Саша Димитрова: "Имаме големи шансове да успеем и ще успеем. Затова съм сигурна, защото първо той има желание и второ – умствено е много запазен. Той разбира, знае защо се ходи там. И го иска много".

На 24 април в пловдивския квартал „Коматево“ ще има благотворителен базар и концерт в помощ на Ники.

За всички, които искат да помогнат:
Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:

IBAN: BG22UNCR70001522564636
BIC : UNCRBGSF
Титуляр: Никола Димитров
PayPal: za_da_ima_detstvo@abv.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица на пресата в столичното френско училище
"Седмица на пресата" в столичното френско училище
Германия отваря границата, ако бежанският поток продължи да спада
Германия отваря границата, ако бежанският поток продължи да спада