НОВИНИ

Бус с автономно управление катастрофира в Лас Вегас

Напълно самоуправляващ се градски електрически автобус катастрофира само два часа след влизане в експлоатация в Лас Вегас. Иновативното превозно средство с няколко пътници е било ударено от камион с ниска скорост. Пострадали няма. Властите обясниха инцидента с човешка грешка, виновният шофьор на камион е глобен.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 09.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Пострадалият бус-совалка е първи по рода си на американските пътища. Проектиран е да превозва до 15 души при максимална скорост от 45 км/час. Повредите от удара са незначителни, совалката премина само рутинни тестове. Камионът, излязал от пресечка, автоматиката на буса спряла навреме, но не и човекът в другото превозно средство.

Пътник: Той просто не видя совалката, а тя не можеше да мръдне назад.

Технологията е на френската компания Навиа. Ден по-рано фирмата-собственик на Гугъл обяви, че пуска самоуправляващи се таксита във Финикс, Аризона. Досега почти всички инциденти с автономни автомобили са следствие на човешка грешка, сочи равносметката.

Крис Баркър, компания, оператор: Много е безопасно. Над 300 хиляди пътници са превозени из цяла Европа в рамките на две години.

Тази година безпилотна кола на таксиметровата компания Юбер се преобърна заради отнето предимство. През 2016-та човек загина при катастрафа на Модел Ес на Тесла с автономни функции. Разследването откри компютърен проблем, а компанията трябваше да посочи по-ясно ограниченията на технологията.

Експерти обаче посочват, че съществуващите самоуправляеми превозни средства могат да повишат сигурността на пътя и препоръчват тяхното въвеждане въпреки несъвършенствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отпусна 739 милиона лева за АМ Струма
ЕК отпусна 739 милиона лева за АМ "Струма"
Гръцкото правителство планира щедра коледна надбавка от 1000 евро
Гръцкото правителство планира щедра коледна надбавка от 1000 евро